Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408625    
Honlapkeszites

Fekete István-emlékszoba és panoptikum nyílt Keszthelyen

Fekete István mûveit, néhány hozzá kötõdõ tárgyi emlékeket, valamint a Tüskevár egykori televíziós sorozat fõszereplõit mutatja be a Keszthelyen szombaton megnyílt emlékszoba és panoptikum, amelynek avatásán a regénybeli Tutajos is jelen volt.


A Fekete István-emlékszoba és a Tüskevár panoptikum megálmodója Túri-Török Tibor, aki a keszthelyi Fõ utcán jó néhány muzeális gyûjteményt mûködtet már. Az új bemutatóhelyet a Vidor Játékmúzeum földszintjén alakította ki, mert úgy gondolta, hogy az író "meseszerû" munkásságához méltó hely lehet.
A megnyitón arra emlékeztette a jelenlévõket, hogy Jókai Mór után valószínûleg a második legolvasottabb magyar író Fekete István, akinek legismertebb regénye tizenhárom nyelven több mint tízmillió példányban kelt el. Keszthely határában, a fenékpusztai Diás-szigeten írta meg a Tüskevárt, ezért közismert mûve joggal köthetõ a Balaton-parti városhoz.
Túri-Török Tibor egy életnagyságú, kissé szokatlan megoldású diorámán elevenítette meg a Tüskevár világát. Nádas kunyhó, vízpart csónakkal és a nádvágás eszközei között "állnak" a regény fõhõsei, Matula bácsitól Tutajosig. A figurák bronzhatású égetett kerámiából készült feje azonban képkeretbe foglalva látható.
A szomszédos helyiségben rendezték be az író emlékszobáját, ahol nemcsak könyvei, hanem filmplakátok és néhány személyes tárgy, így naptára és kulacsa is a látogatók elé kerül Horváth József gyenesdiási gyûjteménye jóvoltából.
A keszthelyi avatón maga Tutajos is részt vett, pontosabban Seregi Zoltán, aki az 1966-ban forgatott tévésorozatban alakította ezt a szerepet. A ma a békéscsabai Jókai színház igazgatóhelyetteseként és rendezõjeként dolgozó egykori fõszereplõ úgy vélekedett, hogy Fekete István talán még ma sem foglalja el a magyar irodalomban a neki járó helyet. Sokan csupán ifjúsági regényei révén ismerik õt, holott sokkal szélesebb volt az irodalmi munkássága.
Hozzátette: az író soha nem politizált, mégis egész életmûve "indirekt politizálás", hiszen olyan értékekrõl írt, mint az ember és a természet, egy olyan korszakban, amikor sem az embernek, sem a természetnek nem volt értéke.
Seregi Zoltán az MTI-nek jó szívvel emlékezett vissza a filmforgatásra, amibõl valójában csupán három nap jutott a Kis-Balatonra, a sorozat vízi jeleneteit ugyanis a Dunán, a tassi zsilip környékén vették filmre. A legnagyobb magyar színészek, mint Bánhidi László, Zenthe Ferenc, Dajka Margit és mások szerepeltek a tévésorozatban - elevenítette fel a forgatás idején 13 éves Tutajos. Hozzátette azonban azt is, hogy évek óta ott van a fiókjában a Tüskevár folytatásából, a Téli berekbõl készült forgatókönyve, amit szívesen filmre vinne.
A Dombóváron mûködõ Fekete István Kulturális Egyesület tagjaként Laki Tamás az MTI-nek elmondta: a Tüskevár 1953 és 1956 között készült. Írója ugyan sokáig indexen volt, de mégis azon kevés magyar szerzõ közé tartozik, akinek regénye még életében kötelezõ olvasmány lett az általános iskolákban.

MTI - Kanizsa2014-03-02 08:19:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül