Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399648    
Honlapkeszites

Nyolc párt már felkerülhet a pártlistás szavazólapra

Szombat este 7 óráig 736 jelöltet vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületi választási bizottságok az öt hét múlva, vasárnap tartandó országgyûlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adataiból az is kiderül, hogy legalább nyolc párt neve valószínûleg szerepel majd a listás szavazólapon.


Az NVI tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak, a Szociáldemokratáknak, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek és a Munkáspártnak van legalább 27 egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fõvárosban, így õk jogosultak országos lista állítására, azaz rájuk lehet majd szavazni a második szavazólapon.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombatig három pártlistát - a Fidesz-KDNP-ét, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ét, a Jobbikét - vette nyilvántartásba, valamint a nemzetiségi önkormányzatok közül hatot: a lengyelek, a németek, a ruszinok, a szerbek, a románok és az örmények országos listáját. E hat nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyûlésben, ehhez elegendõ, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.
A választási bizottságok a Fidesz-KDNP és az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség jelöltjei közül 106-106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy az összes választókerületben indul kormánypárti jelölt és a baloldali összefogás jelöltje.
A Jobbiknak 105, az LMP-nek 63, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 37, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 32, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 30, a Magyar Munkáspártnak 27 jelöltje van. Ezeknek a pártoknak már joguk van országos lista állítására, ezt az NVB-nél keddig kezdeményezhetik.
Az Új Magyarország Pártnak 24, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 21, a Magyarországi Cigánypártnak és a Seres Mária Szövetségeseinek 20-20, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártnak 19, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 18, az Új Dimenzió Pártnak 14, a Magyar Cselekvõ Pártnak 13, az Együtt 2014-nek 8, az Aquila Pártnak, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak, az Összefogás Pártnak és a Zöldeknek 6-6, a Kisgazdapárt-Magyar Igazság és Élet Pártjának 5 hivatalos jelöltje van az NVI adatai szerint, a többi pártnak ennél kevesebb.
Szombat estig az egyéni választókerületi bizottságok 1040 jelöltet jelentettek be, köztük van a már nyilvántartásba vett 736 jelölt, a többiekrõl a bizottságok még nem döntöttek.
Az egyéni választókerületekben azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyûjtöttek 500 érvényes ajánlást, a jelölteket az összegyûjtött ajánlásokkal március 3-án 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságoknál.

MTI - Kanizsa

 2014-03-01 20:36:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül