Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320151    
Honlapkeszites

A nemzetiségi önkormányzatok többsége már bejelentette indulását

Egy híján valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat bejelentette már indulását az áprilisi országgyûlési választáson. Amennyiben sikerül összegyûjteniük az országos nemzetiségi lista állításához szükséges ajánlásokat, úgy biztos, hogy legalább szószólóval képviseltetni tudják magukat az új Országgyûlésben.


Az az országos nemzetiségi önkormányzat, amelyik nem veteti magát nyilvántartásba, elveszti a lehetõségét annak, hogy a következõ négy évben szószóló képviselje az érdekeit az Országgyûlésben.
A jogszabály szerint az országos nemzetiségi önkormányzat az országgyûlési választáson - amennyiben összegyûjti a szükséges számú aláírást - országos nemzetiségi listát állíthat és kedvezményesen juthat országgyûlési mandátumhoz, ha sikerül összegyûjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.
Ehhez azonban elõször nyilvántartásba kell vetetnie magát a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) jelölõszervezetként.
A testület vasárnapig 12 országos nemzetiségi önkormányzatot - örmény, német, román, bolgár, horvát, lengyel, ruszin, szerb, szlovák, roma, szlovén, görög - vett nyilvántartásba. Eddig egyedül az ukrán országos önkormányzat nem jelezte indulási szándékát az NVB-nél.
Az a nemzetiségi önkormányzat, amely indulni szándékozik a választáson, március 4-éig gyûjtheti az országos lista állításához szükséges aláírásokat: a németeknek 31, a többi nemzetiségnek tíznél kevesebb ajánlást kell összegyûjtenie. A romáknak hatot, a szlovákoknak ötöt, a románoknak négyet, a ruszinoknak hármat, a szerbeknek kettõt, míg a bolgároknak, görögöknek, lengyeleknek, örményeknek, szlovéneknek és ukránoknak egyet-egyet.
Az összegyûjtendõ aláírások számát az alapján határozta meg a Nemzeti Választási Iroda, hogy a választás elõtti 48. napon (február 17-én) az adott kisebbség névjegyzékében (az országgyûlési választásra is kiterjedõ hatállyal) mennyien szerepeltek. (A névjegyzékben szereplõ nemzetiségiek egy százalékának érvényes ajánlása elegendõ ahhoz, hogy egy adott nemzetiség országos listát állítson. Országos lista állításához a nemzetiségeknek legkevesebb három jelöltet kell bejelenteniük.)
Amennyiben egy országos nemzetiségi önkormányzat listát állít az országgyûlési választáson, de a leadott szavazatok kevesek ahhoz, hogy kedvezményes mandátumot tudjon szerezni, a nemzetiséget szószóló képviselheti az Országgyûlésben. Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok delegáltat is küldhetnek az NVB-be.

MTI - Kanizsa2014-02-23 15:15:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül