Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353498    
Honlapkeszites

Nem csak a parlamentbe jutás a tét, közvetve a párttámogatásról is szavazunk

Nem csak a parlamentbe jutás a tétje az áprilisi országgyûlési választásnak: a kisebb pártoknak azért is fontos a megmérettetés, mert csak akkor kaphatnak állami támogatást a következõ négy évben, ha legalább egyszázalékos eredményt sikerül elérniük.


A jelöltállítás, így az ajánlásgyûjtés pedig azért fontos a számukra, mert a társadalmi szervezetek csak akkor mûködhetnek pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra. A pártok mûködésérõl és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt mûködésének megszûnését, ha a párt egymást követõ két általános országgyûlési képviselõi választáson nem állít jelöltet.
A pártok "létén", valamint az országgyûlési mandátum megszerzésén túl azért is fontos az áprilisi parlamenti választás, mert - ugyancsak a párttörvény alapján - a pártok állami költségvetési támogatásra jogosultak.
A pártok támogatására fordítandó összeget az állami költségvetésrõl szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik, a negyedév elsõ napján.
A törvény szerint az állami költségvetésbõl a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát - egyenlõ arányban - az Országgyûlésben az országos listán mandátumot szerzõ pártok között kell felosztani.
A fennmaradó 75 százaléknak megfelelõ összeg az országgyûlési választások eredménye alapján a pártra, illetõleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a szavazáson részt vett választók szavazatának 1 százalékát.

MTI - Kanizsa2014-02-23 08:21:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül