Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400861    
Honlapkeszites

"Mondjon le" közfelkiáltással
Közéleti aktualitások volt a témája annak a Fidesz-frakció által összehívott sajtótájékoztatónak, amely további három párt képviselõjével bõvült ki.

Tóth László, az MSZP frakcióvezetõje, Bogár Ferenc, az MSZDP és Röst János, az SZDSZ képviselõje is csatlakozott véleményével a Bene Csaba fideszes frakcióvezetõ által elmondottakhoz.
– Azért ültünk ki közösen a sajtótájékoztatóra, mert olyan helyzet alakult ki az elmúlt idõszakban a közgyûlésben, amelyre pártsemlegesen, egységesen reagálniuk kell – hangsúlyozta elöljáróban Bene Csaba frakcióvezetõ. – A Fidesz-frakció álláspontja az – folytatta, hogy a város érdekében a politikai oldaltól függetlenül együttmûködnek, tárgyalnak mindenkivel, és elítélik azt a megosztó politikát, amit az elmúlt idõszakban Marton István polgármester folytatott és folytat. S erre utalt Bene Csaba a polgármester legutóbbi sajtóközleményében, ami bizonyítéka a megosztó politikának.

Bogár Ferenc, az MSZDP képviselõi nevében kijelentette, hogy Marton István megosztó, a közgyûlés munkáját lehetetlenné tévõ személye a továbbiakban számukra nem vállalható. Marton Istvánnal való együttmûködés lehetetlen. Nagykanizsa jövõje és valamennyiük érdekében Marton Istávánnak távoznia kell Nagykanizsa közéletébõl. Mivel a polgármester ellen indított mindkét fegyelmi bizottság tagja, a következõkrõl tájékoztatta a város lakosságát:
– Szó sincs semmiféle koncepciós perrõl, amirõl Marton István szeretné mindenáron meggyõzni a lakosságot. A bizottságok a munkájukat tárgyszerûen, az elõírt szabályoknak megfelelõen végzik, és javaslatukat a tények, dokumentumok figyelembe vételével fogják megtenni az erre jogosult közgyûlésnek.
Röst János az SZDSZ képviseletében kijelentette: egyetértve Bene Csabával, a közgyûlés pártjainak, a közgyûlésben helyet foglaló képviselõknek együtt kell mûködniük, hiszen új idõszámítás kezdõdött, Marton Istvánnak nincs többsége. Csak szórványosan támogatják a testület tagjai. Viszont az együttmûködés kizárólag Marton István nélküli közgyûlésben képzelhetõ el. Két év kellett ahhoz, hogy a pártok képviselõi felismerjék, hogy mennyire megosztja a közgyûlést. Egymásnak ugrasztja a képviselõket az intrikáival, s nyugodtan kijelenthetjük – hangsúlyozta, hogy mind szakmailag, mind politikailag megbukott. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a polgármesteri hivatalban a totális káoszt hozta létre, és despotaként képzeli el a polgármesteri tisztséget. A közgyûlési döntéseket elszabotálja, a mai nap a harmadik fegyelmi vizsgálat elindítására került sor, ez pedig az alpolgármesteri hatáskör elvonása tárgyában, mivel a mai napig nem hajtotta végre az elmúlt közgyûlésen e tárgykörben hozott határozatukat. Senkivel nem tárgyal, egyedül akar döntetni mindenben, nem vonja be az alpolgármestert, és a különbözõ frakciókkal sem kíván együttmûködni. Kanizsai cunamiként vonult be a közéletbe. Marton István polgármesteri ámokfutásának egyszer és mindenkorra véget kell vetni.
Nem nagykoalícióról van szó – kezdte hozzászólását Tóth László. Nincs és nem is lesz. Most van egy olyan helyzet Nagykanizsa életében, amikor minden pártnak szilárdan ki kell nyilvánítani a véleményét. Az október 30-i közgyûlésen történteket úgy tudná jellemezni, hogy egyértelmû közfelkiáltással meghozott bizalmatlansági szavazás következtében állt fel két vizsgáló bizottság. Mielõtt bárki azt mondaná megint – folytatta, hogy az MSZP frakciójaként elrendeltem a frakciófegyelmet, ki kell hogy ábrándítsak mindenkit, mert mióta én vagyok a párt frakcióvezetõje, csak politikai ügyben rendeltem el frakciófegyelmet. Úgy gondolom, egy fegyelmi vizsgálat elindítása nem politikai ügy. Az Arany János út 8. esetében 24 jelenlévõ képviselõ közül 22 igen, 2 nem szavazat volt, ez 92 százalék igen szavazatot jelent. Politikai áspisság arra gyanakodni, hogy politikai konstelláció van a háttérben. A Bajza utca 2. esetében pedig a 22 jelenlévõ képviselõbõl 20-an szavaztak igennel, és ketten tartózkodtak. Az MSZP és annak frakciója soha nem tartotta alkalmasnak Marton István polgármestert, de az elmúlt idõszak eseményei most már mindenki számára nyilvánvalóvá tették, hogy méltatlanná is vált a polgármesteri szék megtartására. Mondhatná azt is, hogy perszona non grata lett a demokratikus erõk szemében. Tóth László visszautalt a polgármester elõzõ napi sajtónyilatkozatára, s kijelentette, a bocsánatkérést soha nem fogják megtenni, mert visszautasítja a frakció nevében, hogy koholt vádak alapján indítottak volna fegyelmi vizsgálatot. Elmondta, az Arany János utca 8-at még Bicsák Miklós is megszavazta, pedig õt nem lehet azzal vádolni, hogy elfogulatlan lenne Marton István polgármesterrel szemben.
B.E.


2008-11-07 12:30:25


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül