Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410964    
Honlapkeszites

Fafaragók kiállítása a VOKE-ban
November 17-ig tekinthetõ meg a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban a Csávás Csaba vezette Fafaragó Egyesület kiállítása.

Kámánné Szép Terézia, a VOKE vezetõje, és egyben a megnyitó háziasszonya a fáról mint értékes mûvészeti alapanyagról beszélt: A fa természetes szerkezetû anyag, egyéni jellemzõkkel. Ezért minden darab fa egyszeri és összetéveszthetetlen. Úgy, ahogy a mai kiállítás is egyszeri, különleges és megismételhetetlen. – Az intézményvezetõ ezután üdvözölte a kiállítókat: Mónai Zsuzsannát, aki hosszú évtizedeken keresztül vezette a volt Vasutas Mûvelõdési Házat, Csávás Csaba szobrászmûvészt, aki az egyesület elnöke, Wegroszta Zoltán fafaragó népi iparmûvészt, aki az egyesület titkára, Bóa Endre, Bedi László, Lakatos Benõ, Radnai István, Németh Ferenc népi iparmûvészeket, Trojkó György, Kiss Endre, Mátai József egyesületi tagokat és Parti Péter fafaragó tanulót.

Marton István polgármester megnyitó beszédében elmondta, hogy a Nagykanizsai Fafaragó Egyesület 1999-ben alakult az egykori Vasutas Mûvelõdési Házban tizenhárom fõvel, s jelenleg is e falak között mûködik. Céljuk, a városi és városkörnyéki faszobrok karbantartása, újak készítése, valamint közgyûjtemény létrehozása kisplasztikából.
A tárlatot Kardos Ferenc néprajzkutató ajánlotta a megjelentek figyelmébe, párhuzamot vont a fa és az ember között, s felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a fa meghal, majd a mûvészek által újra életre kel.

A megnyitón közremûködtek a Dél-Zala Táncegyüttes, Horváth István, Radnóti-díjas versmondó és a Mamik Hagyományõrzõ Dalkör.
S.E.


2008-11-07 12:17:54


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül