Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311829    
Honlapkeszites

Genezis - Nemes László festõmûvész kiállítása Zalaegerszegen

Nemes László festõmûvész elmúlt másfél évben készült munkáiból nyílik csütörtökön kiállítás Genezis címmel Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában.


A mûvész nem ad külön címeket festményeinek, "programképeknek" nevezi õket, amelyek mondanivalójukban, eszmeiségükben egy-egy ciklushoz kötõdnek. Az alkotói korszakok egymásra épülnek. Két-három évvel ezelõtt Nemes László a természettel, a természet nagyságával, erejével kapcsolatos intuícióit festette vászonra, a Zöld kiállítás képeinek témája a természet volt, a tárlatot a határon túl Szlovákiában és Szlovéniában is bemutatták. A gondolatsor a Genezissel folytatódik, amely szinte beépül a Zöld-ciklusba, de az újabb korszak akrilfestményein már megjelenik a természet alkotta lény, az ember is - mondta el Nemes László az MTI-nek.
A Genezis-korszak képei a természet továbbélését, csodáját és nagyságát szimbolizáló földanyát ábrázolják. A festõ képein megformázza a nõi test szépségét, változását, a fiatal lány nõvé érését, az anyává válás és az elmúlás mozzanatait.
Szólt arról is, hogy bár gondolatait a kortárs mûvészetekhez közel álló technikával igyekszik bemutatni, a Genezis-festmények elkészítéséhez formaérzékenységet, rajztudást és színkultúrát összefogó szakmai tudásra volt szükség. Ugyanakkor megpróbált kitörni a táblaképek két dimenziójából, a térben megjelenõ kisplasztikák jelrendszerükben, visszafogottságukban, ugyanakkor a festészeti motívumok gazdagságában, szinte párbeszédet folytatnak a falakon látható festményekkel - mutatott rá Nemes László.
A tárlaton harminc-negyven akrilfestmény és négy-öt kisplasztika lesz látható. Érdekessé és izgalmassá teszi a kiállítást, hogy a külsõ teremben a szürkés árnyalatú, kicsit felcsillanó alkotásokat helyezték el, majd ahogy tovább haladunk a kiállítótérben, mind több szín jelenik meg a képeken, és ezzel párhuzamoson egyre nagyobb a felületük is.
A festményeket valószínûleg valamennyi látogató másként értelmezi majd: örökérvényû törvényszerûség, hogy - legyen szó költészetrõl vagy akár képzõmûvészetrõl - szinte valamennyi alkotás mindenkinek más-más árnyalatokkal jelenik meg a lelkében - mondta összegzésként a festõmûvész.
A kiállítás március 14-ig tekinthetõ meg a Keresztury Dezsõ ÁMK (Általános Mûvelõdési Központ) galériájában.

 

MTI - Kanizsa2014-02-19 03:40:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül