Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314943    
Honlapkeszites

Választás 2014 - A buszos szállításról és a névváltozásról tett közzé iránymutatást az NVB

Az autóbuszos szállításról és a már nyilvántartásba vett jelölõ szervezetek névváltozását érintõ kérdésekrõl tett közzé iránymutatást hétfõi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az iránymutatások a választási szervek jogalkalmazását segítik elõ, de nem kötelezõ érvényûek.


A testület szerint az új választási eljárási törvénnyel ellentétes, ha a választási irodák a szavazás napján autóbuszos szállítással könnyítik meg a szavazókörbe jutást, mert a jogszabály "általános tilalmat tartalmaz", ami vonatkozik a választási szervekre is.
Az NVB-t korábban a Tolna megyei területi választási iroda vezetõje kereste meg. Az iroda azt jelezte, korábban gyakorlat volt náluk, hogy a kiterjedt települések távolabbi pontjaira autóbuszokat küldtek, hogy megkönnyítsék az eljutást a szavazóhelyiségekhez. Megkeresésükben utaltak arra is, hogy a törvény szerint a választási szervek tevékenysége nem minõsül kampánynak.
Az NVB az - egyhangúlag elfogadott - iránymutatásában ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályi tilalom a választási irodákra is vonatkozik, és az irodáknak nem feladatuk a választók szállításának szervezése.
Az autóbuszos szállítás egyes kérdései a választás napján címû dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy a választási irodáknak sem feladat-, sem hatáskörük nincs autóbuszos szállítás szervezésére.
Az NVB az iránymutatásban - utalva arra, hogy mozgóurnát csak mozgásukban korlátozott emberek kérhetnek - arra is felhívja a figyelmet: a külterületen élõk (ha nem áll rendelkezésükre "személyszállítási szolgáltatás") a jogszabály szerint igénybe vehetik másnak a segítségét.
A másik hétfõi iránymutatás arról szól, mi történik, ha egy már az NVB által nyilvántartásba vett jelölõ szervezet megváltoztatja a nevét, ilyenkor mely ajánlások fogadhatók el érvényesnek: a korábbi vagy a késõbbi névre leadottak. Az ülésen nem került szóba, hogy konkrétan mely pártokat érint a kérdés, de az MTI úgy tudja, nem jelenlegi parlamenti pártokról van szó, és az egyik érintett a Nemzeti Forradalmi Párt.
A jelölõ szervezetek névváltozásáról címû, ugyancsak egyhangúlag elfogadott iránymutatás szerint ha egy párt nevet változtat, akkor annak érdekében, hogy azt a választási eljárásban is használhassa, be kell jelentenie az NVB-nél.
Az NVB szerint ha a szervezet már az ajánlásgyûjtés közben változtatta meg a nevét (és a módosítást bejelentette az NVB-nél, valamint új ajánlóíveket is kért), akkor az új névvel gyûjtött aláírások érvényesek, a korábbiak pedig nem.
A testület nem foglalkozott Szigetvári Viktornak, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnökének iránymutatási kezdeményezésével, arra hivatkozva, hogy a jelölõ szervezetek nem választási szervek, az iránymutatások pedig utóbbiaknak szólnak. Az NVB ugyanakkor jegyzõkönyvi döntést hozott:t a Nemzeti Választási Iroda értékelje a beadványt, hogy szükségesnek tartja-e a felvetett témákban iránymutatás kiadását.
Szigetvári Viktor a párttámogatásokkal, a szavazólapokon szereplõ logókkal, valamint az ajánlások érvényességével kapcsolatban kezdeményezett iránymutatást.
Iránymutatások kiadására azért van szükség, mert megváltoztak a választási jogszabályok, továbbá az új törvényben megszûnt az állásfoglalás intézménye, és helyét az iránymutatás váltotta fel. Sem a korábbi, sem pedig az új intézmény nem kötelezõ érvényû, de elõsegíti a választási szervek jogalkalmazását. A kettõ közötti különbség abban áll, hogy utóbbit már nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, csak az NVB honlapján. Az NVB az elõzõ hetekben tekintette át a korábbi állásfoglalások átdolgozásának, valamint újak kiadásának szükségességét.
Korábban már két másik iránymutatást is közzétett az NVB: az egyik az ajánlóívekrõl és az ajánlás folyamatáról, a másik a politikai hirdetések és reklámok közzétételérõl szól.

 

MTI - Kanizsa2014-02-17 18:08:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül