Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319926    
Honlapkeszites

Választás 2014 - Hétfõn indul az aláírásgyûjtés

Hétfõtõl kaphatják meg a jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdõdik az áprilisi országgyûlési választás aláírásgyûjtése.


Az áprilisi országgyûlési választás egyik újdonsága, hogy már nem ajánlószelvényeket kell gyûjteniük a választáson jelöltként indulni szándékozóknak, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.
A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyûlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már leadhatták korábban is a pártok és jelöltként indulni szándékozók, de a választási irodákban csak péntek óta lehet kinyomtatni az íveket.
Azok a jelöltek és jelölõszervezetek, amelyek péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfõn munkakezdéskor vehetik át az íveket, ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó az aláírásgyûjtés.
Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 17-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, az irodák ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az íveket az informatikai rendszerbõl.
Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 3-áig kell összegyûjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.
Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyûjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erõknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévõtõl a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsõoktatási és köznevelési intézményben valamint egészségügyi szolgáltató helységeiben gyûjtsék azokat.
A választópolgároknak nagyon kell figyelniük az ajánlóívek aláírásakor, egyrészt arra, hogy a választókerületek átalakítása miatt nem mindenki a korábban megszokott választókerületben jogosult választásra. Másrészt arra is figyelniük kell, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyûjtõ polgár neve és aláírása.

 

MTI - Kanizsa

 2014-02-16 16:39:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül