Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353643    
Honlapkeszites

Választókerületenként 101 ezer forintért juthatnak a választók adataihoz a jelöltek

Az áprilisi országgyûlési választáson induló jelöltek választókerületenként 101 ezer 500 forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplõ választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.


A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n tette közzé szerdán a névjegyzékbõl történõ adatszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatóját.
A választási eljárási törvény szerint a szavazóköri névjegyzékben szereplõ választópolgárok nevét és lakcímét (az érintett választókerületre kiterjedõen) az illetékes egyéni választókerületi választási iroda adja át a jelölt kérésére. Az adatokat azonban csak akkor adja át az iroda, ha a jelölt igazolja, hogy befizette az NVI számlájára a kötelezõ legkisebb munkabér (minimálbér) egy havi összegének megfelelõ összegû adatszolgáltatási díjat, ez jelenleg 101 500 forint.
A Listát állító pártok is kérhetik a név- és lakcímadatokat, ekkor az NVI adja át azokat. Az átadásnak ebben az esetben is feltétele az adatszolgáltatási díj befizetése, de a pártok esetében a minimálbér összegét meg kell szorozni a listán megszerezhetõ mandátumok számával (93), vagyis 9 439 500 forintot kell fizetniük az összes választókerület választópolgárainak adataiért.
Az NVI oldalán megtalálható az a számlaszám, amelyre az adatszolgáltatási díjakat utalni kell.
A választási irodák azt követõen adhatják át a jelölteknek a név- és lakcímadatokat, ha azok összegyûjtötték az induláshoz szükséges 500 ajánlást a választókerületben, és már nem jelöltaspiránsok, hanem a választási bizottság által nyilvántartásba vett hivatalos jelöltek.
A pártok akkor kaphatják meg a név- és lakcímadatokat, ha sikerült országos listát állítaniuk, ehhez legalább kilenc megyében és a fõvárosban legalább 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk. Az országos listák nyilvántartásba vételérõl a Nemzeti Választási Bizottság dönt.
Az a választópolgár azonban, aki nem szeretné, hogy az áprilisi országgyûlési választás kampányában a jelöltek, jelölõszervezetek megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a közelmúltban ajánlásban hívta fel a figyelmet arra: a választópolgárok - összhangban információs önrendelkezési jogukkal - megtilthatják, hogy a választási szervek kiadják a jelölteknek és a jelölõszervezeteknek az adataikat. Az ehhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok a helyi választási irodához juttathatják el, vagy az NVI honlapján (www.valasztas.hu) tölthetik ki.
A NAIH elnöke arra is figyelmeztetett, hogy a választási szervektõl megkapott név- és lakcímadatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történõ átadásuk tilos. Az adatokat legkésõbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az errõl készült jegyzõkönyvet a jelölt és a jelölõszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítõ választási irodának.
 

MTI - Kanizsa2014-02-13 10:40:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül