Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320030    
Honlapkeszites

Szombaton kezdõdik a hivatalos kampány, hétfõtõl lehet ajánlani

Szombaton kezdõdik a hivatalos választási kampány, hétfõtõl pedig a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselõjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.


Február 15-én, szombaton, a szavazást megelõzõ 50. napon kezdõdik az országgyûlési képviselõ-választás hivatalos kampánya az új választási eljárási törvény értelmében, ekkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó új szabályok is.
A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyûlés.
Nem minõsül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.
A választási kampány végéig a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.
Képviselõjelölteket ajánlani hétfõtõl lehet. Az ajánlás intézményében nagy változást hozott az új szabályozás: ajánlócédulák helyett már íveken ajánlhatnak képviselõjelölteket a választópolgárok, és egy választópolgár több jelöltet is támogathat.
A választópolgárok gyakorlatilag "képviselõjelölt-jelölteket" ajánlhatnak, hiszen csak akkor lesz valakibõl hivatalos jelölt, ha sikerül összegyûjtenie 500 érvényes ajánlást, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba is veszi.
Az ajánlóívekrõl, az ajánlás folyamatáról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatást fogadott el vasárnap. (Az iránymutatás intézménye nem kötelezõ érvényû, de elõsegíti a választási szervek jogalkalmazását.)
Az iránymutatásban egyebek mellett az áll, hogy az ajánlóívrõl még kitöltetlen állapotában sem lehet másolatot készíteni, továbbá hogy a másolt ajánlóíven szereplõ ajánlás érvénytelen, függetlenül a másolás módjától.
A dokumentumban - utalva a munkahelyi ajánlásgyûjtés törvényi tilalmára - az is szerepel: a jogszabály nem zárja ki, hogy a jelölõszervezet a székházában megszervezze az ajánlásgyûjtést, de az ott dolgozók sem gyûjtõként, sem pedig aláíróként nem vehetnek részt benne.
Az NVB szerint az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezû aláírás, a többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is rávezetheti az ajánlóívre.
A testület felhívta a figyelmet arra, hogy az ajánlóíveken szereplõ adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célra nem használhatja fel senki.
Az ajánlások érvényességét a választási iroda ellenõrzi.
Az ajánlóíveket már lehet igényelni a az országgyûlési egyéni választókerületi irodáktól (oevi), de az íveket legkorábban hétfõn adhatják ki a választási irodák, amelyek a választási informatikai rendszerbõl nyomtatják ki õket. Az ajánlóíveken szerepel az ajánlóív sorszáma, a jelöltként indulni szándékozó választópolgár neve, a jelölõszervezet (közös jelölés esetén a jelölõszervezetek) neve vagy a független jelölés ténye és a választókerület megjelölése.
Az oevi-k hitelesítõ bélyegzõlenyomattal látják el az ajánlóívek valamennyi példányát. A gyûjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a jelölteknek, jelölõszervezeteknek az oevi-nek.

 

MTI - Kanizsa2014-02-12 08:34:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül