Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311701    
Honlapkeszites

Zsinagógák gobelinben - Textilkiállítás nyílt Egerszegen

Tûvarázs - zsinagógák gobelinben címmel Siklósiné B. Judit munkáiból nyílt kiállítás kedden Zalaegerszegen, a kertvárosi mûvelõdési központban.


A tárlaton mintegy negyven zsinagógát és zsidó jelképeket ábrázoló gobelin látható. Siklósiné B. Judit 2004 óta ábrázolja falikárpitokon a zsinagógákat. Nem használ elõnyomott képeket, inkább fényképek, felnagyított képeslapok alapján veti papírra a skicceket, vázlatokat. A képek alapján számítja ki, hogy hány öltés szükséges például az oszlopok elkészítéséhez. A vásznakon megjelenõ kép folyamatosan változik, az alkotás közben, az árnyékoktól függõen választja ki a színeket - mondta el Siklósiné B. Judit az MTI-nek.
Hozzáfûzte, hogy a rajzaihoz képest gyakran "elcsúszik" a kép, az elkészült gobelin más látványt nyújt, mint a vázlat, ezért a kiállításon bemutat néhány félkész kárpitot, amelyeken jól látszik, hogy miként változik a kirajzolt kép.
A tárlaton látható az eddig elkészült legnagyobb méretû (1,3 x 1,6 méteres) munkájának kicsinyített változata is. A jelképeket - a menorát (hétágú gyertyatartó), a kõtáblát és a tóratekercset - ábrázoló gobelin varrása 1700 órát vett igénybe, a kép csaknem 250 ezer öltéssel, azaz félmillió tûfogással készült el - idézte fel Siklósiné B. Judit.
A gobelinek alatt táblán olvasható a zsinagógák rövid története; az építés éve és hogy jelenleg milyen funkciót tölt be az épület. Beszélt arról is, hogy tudomása szerint az országban egyedül õ készít mûködõ és már nem mûködõ zsinagógákról gobelineket.
Munkáival azt is szeretné megmutatni, hogy milyen építészeti értékek váltak a tûz martalékává. A már elpusztult, lerombolt zsinagógákról szürke, fekete tónusú falikárpitokat készített.
Emlékeztetett arra is, hogy a zsinagógák építésekor arra törekedtek, hogy az akusztika tökéletes legyen az imaházban. Ennek egyik példája az 1904-ben, Stern József tervei nyomán emelt zalaegerszegi zsinagóga. Az épületet évtizedeken át bútorraktárként használták, majd felújították, 1985 óta hangverseny- és kiállítóteremként funkcionál. Minden zsinagóga egyben a közösség háza is volt, ezzel szinonim lehet, ha hangverseny és kiállító teremként szolgál - hangsúlyozta Siklósiné B. Judit.
A Tûvarázs címû kiállítás február 16-ig tekinthetõ meg a ZMVKK-ban (Zalaegerszegi Városrészek Mûvelõdési Központja és Könyvtára), a régi Apáczai ÁMK-ban.

 

MTI - Kanizsa2014-02-11 17:13:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül