Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400563    
Honlapkeszites

Fidesz – KDNP: Aláírás gyûjtés a gyed-extra védelmében

A fenti témában tartott sajtótájékoztatót Dömötör Mónika, a Fidesz Zala megyei Nõ Tagozatának elnöke és Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, városunk polgármestere.

Cseresnyés Péter elöljáróban kiemelte, miért próbálják minél szélesebb körben eljuttatni a polgárokhoz a gyed-del, a gyed-extrával, a családtámogatással és a most indult akcióval kapcsolatos információkat.


A családpolitika célja az, hogy biztosítsa a társadalom egészséges szerkezetét, megteremtse a családok jólétét, szolgálja a nemzet fennmaradását és a gyermekek érdekét. – idézte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõjének gondolatát, melyet tavaly mondott el, egy vita bevezetõjeként. – Én azt hiszem, folytatta a polgármester, hogy a Fidesz-KDNP Pártszövetség frakciótagjai és mind a kormány, ehhez az elvhez tartja magát, melyre bizonyíték a 1998-2002 között végzett családpolitikával kapcsolatos intézkedéssorozat, és minden olyan lépés, amit ebben a ciklusban tettünk annak érdekében, hogy a családokat meg tudjuk erõsíteni anyagilag és erkölcsileg is.
Sajtótájékoztatónkon szeretnénk a gyermekvállalásban gondolkodó Zala megyei szülõk, elsõsorban természetesen az édesanyák és a leendõ édesanyák figyelmét két dologra felhívni: a szülõk már élhetnek a gyed-extrával, melynek védelmében elindult egy aláírásgyûjtés.
Hogy miért van rá szükség? – tette fel a kérdést a polgármester, és magyarázatot is adott rá. Azért, mert a szocialisták és a szövetségeseik nemcsak a családi adórendszert, a családi adókedvezményt és a rezsicsökkentést törölnék el, hanem a gyed-extrát is elvennék a családoktól, ha hatalomra kerülnének.
Hogy mi a bizonyíték erre? Az, hogy minden egyes alkalommal, amikor lehetõségük volt rá, ezt tették – hangsúlyozta. Mindig a családok hátrányára hoztak intézkedéseket, megszorításokat. Tulajdonképpen az õ politikájuk nem szól másról, mint egyrészt a pazarlásról, másrészt a megszorítások politikájáról, aminek elsõsorban mindig a családok látták a kárát.
Természetesen konkrétabb dolgokat is mondott a városvezetõ. Felidézte Gurmai Zita, az MSZP Nõ Tagozata vezetõjének nyilatkozatát, melyet félreérthetetlenül úgy jelentett be, ha kormányra kerülnek, egy tollvonással el fogják törölni a gyed-extrát. További példák is vannak, amelyek a múltban gyökereznek. A Gyurcsány kormány hét fõbûne közül a legjelentõsebb az, hogy a családokat érintette a legtöbb megszorítás. Sorozatos rezsiemeléssel tették nehézzé a családok életét, elvették a családi adókedvezményt. Emlékezzünk rá, Bajnai, aki majdnem hogy megváltóként próbált megjelenni, elvette a 13. havi fizetést a családok egy jelentõs részétõl, elvette a 13. havi nyugdíjat, és adóemeléseket vezetett be. Tehát a gyermeket nevelõk ma egyáltalán nem lehetnek nyugodtak, mert most ugyanaz a Gyurcsány koalíció állt össze, amely bebizonyította, hogy valójában semmire sem becsüli azokat az édesanyákat, nõket, akik gyermeket akarnak, így nem becsüli semmire sem a gyermeknevelést.
A Fideszben teljesen másképp látjuk ezt, mi az a párt vagyunk, ahol a gyermek az elsõ. Azt gondoljuk, hogy az édesanyákat, édesapákat, akik a napi kemény munka mellett gyermeket nevelnek, meg kell becsülni. Ezért vezettük be a családi adórendszert, az alacsony adókulcsot, és ezt még megtetéztük további adókedvezmény igénybevételével, hogy azok a családok, akik gyermeket nevelnek, minél több pénzbõl, minél nagyobb anyagi biztonságban tehessék ezt meg. A Fidesz kiáll a nõk és édesanyák mellett, nem fogjuk hagyni, hogy a Gyurcsány koalíció elvegye a nõktõl a gyed-extrát. Ezért indítottuk a gyed-extra védelmében az online aláírásgyûjtést.
Dömötör Mónika a nemrégiben indult aláírásgyûjtés részleteit osztotta meg a sajtó képviselõivel, illusztrálva azt is, miképpen lehet a csaladazelso.fidesz.hu oldalon hozzá csatlakozni. Az online aláírásgyûjtésen kívül természetesen papírformátumon is aláírható azok számára, akik nem tudnak internetet használni. Egy-két perc alatt megvédhetjük a gyed-extrát, ezt a nagyon fontos családtámogatási formát, amely többletjövedelmet és munkavállalást biztosít a nõknek. A nõ tagozat vezetõje arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyed-extra többféleképpen is segít. Egyrészt ösztönzi a gyermekvállalást, hiszen testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülõ az ellátásra, vagyis egyidejûleg veheti igénybe a szülõ a korábban született gyermek után, és a 2014. január 1-je után született gyermek után az ellátást. Párhuzamosan a gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat, illetõleg a gyest. A gyed-extra segíti a gyermeknevelést, hiszen komoly többletjövedelmet jelent a családoknak. A minisztériumi szakértõk számításai szerint a gyed-extrával és a családi adókedvezménnyel megduplázódhat, vagy akár még háromszorosára is emelkedhet a családoknál maradó jövedelem. Mindezek következtében remélhetõleg egyre kevesebb család fog lemondani a gyermekvállalásról pusztán anyagi okok, pénzügyi megfontolások miatt. Fontos tudni a gyed-extráról azt is, nagyon kedvezõ feltételeket nyújt a nõk munkába állásához, mert érdekeltté teszi a munkáltatót a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában. A munkahely védelmi akcióban már megjelent ez a lehetõség, azonban most tovább szélesedett. Január 1-jétõl 3 évig, azután pedig még további 2 évig jelentõs kedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók. A szociális hozzájárulás 100 százalékától 3 évig mentesülnek, illetve 2 évig az 50 százalékától abban az esetben, ha kisgyermekes édesanyát foglalkoztatnak. A kormány a diplomához jutást is segíti a gyed-extrával. A diplomás gyed azt jelenti, hogy az a nõ, aki a gyermeke születését megelõzõ két éven belül legalább 2 aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, jogosult lesz a gyermeke 1 éves koráig a gyedre, ezt követõen pedig a gyesre, amikor is folytathatja a tanulmányait. Ebben az esetben a minimálbér 70 százalékával rendelkezhet. Tehát a gyed-extrának az az üzenete, hogy minden élethelyzetben a nõk mellett állunk. Az édesanyáknak nem kell választaniuk a család és a gyermek, a gyermek és a siker, illetõleg a karrier és a gyermek között, mert ezek a fogalmak nem ellentétesek. A gyed-extra nagyon jelentõs segítséget nyújt a megyében élõ családoknak – zárta gondolatait Dömötör Mónika, a Fidesz Zala megyei Nõ Tagozatának elnöke, amit azzal egészített ki Cseresnyés Péter, hogy az aláírásgyûjtéssel fel szeretnék hívni a magyar édesanyák figyelmét a lehetõségre, és megismételte, azok élhetnek vele, akiknek a gyermeke ez év január 1-je után született.

B.E.2014-02-10 12:38:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül