Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414832    
Honlapkeszites

EU-fõtanácsnok: eljárhat az NMHH a UPC ellen

Az uniós jog és a szolgáltatásnyújtás szabadsága nem zárja ki, hogy a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közigazgatási eljárást indítson a luxemburgi telephelyû UPC DTH S.a.r.l. ellen, amely Magyarországon nyújt mûholdas tévészolgáltatást - derül ki az Európai Bíróság fõtanácsnoka által csütörtökön ismertetett indítványból.


Az NMHH piacfelügyeleti eljárást indított a UPC ellen, és adatokat kért tõle, ám a UPC megtagadta az adatszolgáltatást, mondván, a luxemburgi jog szerint tevékenysége nem minõsül elektronikus hírközlési szolgáltatásnak, valamint arra hivatkozva, hogy a magyar hatóságnak nincs jogköre eljárni egy luxemburgi cég ellen. Ezért a UPC azt kérte, hogy az NMHH szüntesse meg a piacfelügyeleti eljárást.
Az NMHH viszont ehelyett az adatszolgáltatás megtagadása miatt bírságot szabott ki a UPC-re, amely emiatt bírósághoz fordult. Az Európai Bíróság döntését pedig a Fõvárosi Bíróság kérte.
Juliane Kokott fõtanácsnok álláspontja ugyanakkor az, hogy a UPC tevékenysége alapján elektronikus hírközlési szolgáltatónak tekintendõ. A fõtanácsnok emellett azt is megállapítja, hogy az uniós alapjognak számító szolgáltatásnyújtási szabadság nem jelenti azt, hogy a tagállami hatóságok, ha ezt más jogszabály nem zárja ki, ne indíthatnának eljárást egy olyan szolgáltatással kapcsolatban, amelyet az adott tagállam területén nyújt egy másik uniós tagállamban mûködõ vállalat.
A dokumentum ugyanakkor arra is kitér, hogy sem a magyar jogszabályok, sem az NMHH nem írhatja elõ a luxemburgi UPC-nek, hogy csak úgy nyújthat Magyarországon szolgáltatást, ha magyarországi leányvállalatot vagy fióktelepet hoz létre. Ezt a megkötést az uniós jog kizárja, a UPC Luxemburgból is nyújthat mûholdas tévészolgáltatást magyar elõfizetõknek, viszont ez nem jelenti azt, hogy a magyar hatóságoknak ne lenne joguk eljárni vele szemben.
A fõtanácsnoki indítvány iránymutatásul szolgál a bírák számára döntésük meghozatalához, de semmire sem kötelezi a bírákat, ha õk máshogy értelmezik a jogszabályokat, akkor más megállapításra is juthatnak.

 

MTI - Kanizsa2014-01-31 02:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül