Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320417    
Honlapkeszites

Képviselõi évértékelõ és városi helyzetkép a Jobbik szemszögébõl

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Nagykanizsai Alapszervezetének nevében Gábris Jácint sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a fenti témákban. Az eseményen elhangzottakról az önkormányzati képviselõ sajtóanyagot adott át újságunknak, melyet a rendelkezésünkre bocsájtott formában teszünk közzé. 


„Változatlanul az elsõ napirendi kérdés nálunk a rendkívül magas munkanélküliség, és a létbizonytalanság. Miként azt mindig szemére vetem a képviselõi „többségnek”: keserû humorral élve elmondható, hogy a helyzet némiképpen javult, hiszen jó néhány Fideszhez közeli személy álláshoz jutott, a nagy államosítás és struktúraváltás közepette. A Fidesz—KDNP úgy látszik, igyekszik betartani az ígéretét: sajátjainak munkahelyeket, pozíciókat teremt. A többiekkel viszont mi lesz?
Továbbra is hiányoljuk azt a nagy beruházási és foglalkoztatási rohamot, mellyel a választóikat szédítették 2010-ben, illetve ámítják õket azóta is folyamatosan. Nagykanizsa vonatkozásában tény, hogy a szükséges hely és munkaerõ rendelkezésre áll, az infrastruktúra is adott, ellenben a városi adópolitika, a támogatási és az együttmûködési irányvonalak, továbbá a folyamatot elõkészítõ és menedzselõ szakemberek hiánya problematikus.
A 2013-as év során – ahogyan a korábbi években is – számos (és itt százas nagyságrendrõl beszélünk éves szinten) közérdekû problémát és ügyet ismertettem. Irodánk kilincsét sorban adták egymásnak a csalódott, becsapott, magára hagyott állampolgárok. A legtöbbjük ügyében sikerült hathatósan intézkednünk, eredményeket elérnünk. Néhány ügy viszont mélyen komplikált, mely átszövi a város legsötétebb bugyrait. Jövõbéli célunk ezek teljes körû felderítése, kivizsgálása és felszámolása. Jelen pillanatban korlátozottak a lehetõségeink, melyet szavazóink tudnak feloldani.
Zavar, hogy a nagyobb volumenû elõterjesztéseket nem vitatják meg velünk, kvázi „ellenzéki” képviselõkkel, hanem kész tények elé állítanak minket. Szomorúsággal tölt el például a fejlesztési keret felosztásának mikéntje, ahol jól érezhetõen kizárólag a kormánypárti képviselõink (erõsen kampányszagú) akarata érvényesült. Nekünk is lettek volna javaslataink.
Akad jó néhány olyan ügy, mely városszerte feszültséget generál: belváros-rekonstrukció körüli történések, csatornázás körüli anomáliák, felemásra sikeredett játszótér felújítások, üresen tátongó üzlethelyiségek, tervezett javító-nevelõ intézet erõszakos ráerõltetése a városra (annak minden negatív következményével együtt), egész városrészek tiltakozásának semmibevétele, idegen (mégis jól körülhatárolható csoporthoz tartozó) vállalkozók kapják a fontosabb (zsíros) megbízásokat, és még hosszasan sorolhatnám.
Nézzünk néhány példát az általam interpellált ügyek, írásbeli megkeresések, illetve felvetett kérdések közül:
2011-tõl folyamatosan emelem fel szavam a Principális miatt. Nem tudom, hogy mi kell még ahhoz, hogy elég komolyan kezeljék az immáron állandósult veszélyforrást.
Én voltam az elsõ képviselõ, aki szóvá tettem a hulladékszállítási díjak aránytalan megemelését, és aki magyarázatot kértem az új mûködési rend bevezetésével kapcsolatosan.
Az utak állapota - azok állaga és a közlekedésbiztonság szempontjából is - erõsen kifogásolható, melyet nem gyõzõk a közgyûléseken elégszer hangsúlyozni. Kíváncsian várom a 2014-es költségvetést, hogy mekkora keretet terveznek az aszfaltozásra, a járdák helyreállítására. Többször kértem, hogy a városvezetés nevezze meg személy szerint azt az embert, aki felelõs a csatornázási munkálatok koordinálásáért, valamint azt, aki a város útburkolatainak a helyreállításáért felel. A mai napig nem kaptam konkrét neveket.
Már korábban foglalkoztam (kész javaslat formájában is) a helyi termelõi piac felállításának lehetõségével, kiegészítve az önkormányzati külterületek megmûvelésének kérdésével, amely pl. a közétkeztetést is segíthetné, s teret nyitna a közmunkások és munkanélküliek számára is. Némi elõremozdulás történt az elmúlt hónapokban, hiszen több alkalommal is tartottak ilyen napot a Vásárcsarnokban. Azonban jelen formájában ez még korántsem az, amire én gondoltam, és amire a városi lakosságnak és a környékbeli termelõknek szükségük lenne. Hosszú távú, stabil és erõteljesebben támogatott programra lenne szükség.
A májusi közgyûlésen amellett, hogy támogattam a város felügyelete alá tartozó intézmények közalkalmazottainak cafeteria-kérdését, kértem, hogy a KLIK-hez és az egyéb intézményekhez tartozó, azaz nem a város irányítása alá tartozó közalkalmazottak ügyével is foglalkozzon a közgyûlés. Jelenleg diszkriminatív a helyzet sok pedagógusunkra és más közalkalmazottunkra nézve.
Képviselõi munkám gyakorlatilag az egész várost és annak peremkerületeit lefedi. A legtöbb megkeresés Kiskanizsáról, Palinból, a keleti városrészbõl és a belvárosból érkezik. Fõ feladatomnak továbbra is a város ügyeinek képviseletét, illetve az igazság melletti kiállást tekintem. Azon túl, hogy a fontosabb problémákra igyekeztem rávilágítani, számos közérdekû ügyet feltárni, sikerült a cca. 100-200 ügy közel 80-90%-át megnyugtatóan rendezni. Felvetéseimet általában azonnali és hathatós intézkedések kísérték. A város érintõ legnagyobb problémák viszont még megoldásra és kivizsgálásra várnak…”

A képviselõ más dokumentumokat is eljuttatott hozzánk, melyeket  ide kattintva tekinthetnek meg.

Kanizsa2014-01-30 12:46:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül