Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049674    
Honlapkeszites

Magyar Plakát-Retro
Feledy Balázs mûvészeti író nyitotta meg a Magyar Plakát-Retro címû kiállítást a Magyar Plakát Házban október 31-én. A tárlat kurátorai Kõfalvi Csilla intézményigazgató és Vörösmarty Magda, akinek szintén szerepel alkotása a kiállított plakátok között.

A Plakát-Retro az elmúlt évtizedek munkáit gyûjti csokorba, 21 alkotó közel 120 plakátja szerepel a kiállítottak között. Az ötvenes évek generációjának alkotásaiban fellelhetõk a kor képzõmûvészeti sajátosságai: a fotómontázs, a groteszk rajz, az absztrakt síkelemek kombinációjának és a tipográfiai kompozíciók használata. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években a magyarországi plakátmûvészet virágkorát élte, ebbõl az idõszakból látható a legtöbb mû. A nyolcvanas évektõl kezdték átvenni a plakátok helyét más tömegkommunikációs médiumok, s egyre inkább teret veszített és szemléletváltozáson ment keresztül a plakátmûvészet. Feledy Balázs szerint ez leginkább a filmplakátok esetében érhetõ tetten, hiszen a mai filmplakátok nem bõvelkednek rajzos elemekben, a legtöbbön egy részlet látható az adott filmbõl.

Árendás József, Bakos István, Balogh István, Benczúr Gyula, Darvas Árpád, Gyárfás Gábor, Kádár Katalin, Kovács Vilmos, Kulinyi Ferenc, Molnár Kálmán, Oláh György, Orosz István, Révész Antal - Wigner Judit, Sára Ernõ, Szilvássy Nándor, Szyksznian Wanda, Töreky Ferenc, Vertel Beatrix, Vörösmarty Magda, Zelenák Crescencia plakátjai 2009. január 31-ig tekinthetõk meg a Magyar Plakát Ház emeleti kiállítótermében.


2008-11-04 10:07:10


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül