Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338289    
Honlapkeszites

Nagyobb bevétel és eredmény a vadgazdálkodásból

A tavalyi, 2012-13-as vadászati évben a teljes ágazati bevétel 20,3 milliárd forint volt, amibõl a vadhúsból származó összeg 5,3 milliárd forintot tett ki, ez utóbbi elõször haladta meg a külföldi bérvadászatból származó bevételeket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.


A tárca közleménye szerint az ágazat 1,4 milliárd forintos pozitív egyenlege majdnem kilencszerese a négy évvel ezelõttinek, ami segíti a bizonytalan anyagi helyzetben lévõ vadgazdálkodókat.
A minisztérium értékelése szerint az elmúlt négy év kormányzati intézkedései között több, vadgazdálkodási ágazatot érintõ pozitív változás történt. Hozzátették, az ágazat fõbb eredményeit nem lehet egy év adatai alapján értékelni, fontos az elõzmények ismerete is.
A tájékoztatás szerint a 2009/2010-es vadászati évben az ágazati szereplõk 16,4 milliárd forint bevételre tettek szert, és összességében 160 millió forintos pozitív egyenleggel zárták az évet. Akkor a vadhúsból 2,5 milliárd forint bevétel származott. Az ágazati bevétel az azt követõ vadászati évben valamivel 17 milliárd forint alatti volt, a nyereség az 500 millió forinthoz közelített, majd a 2011-12-es idényben valamivel kevesebb mint 19 milliárd forint árbevétel mellett 1,5 milliárd forint nyereséget mutatott fel az ágazat.
A minisztérium szerint a vadhússal kapcsolatos jogszabályi változások érezhetõen növelték a felvásárlási árat, aminek következtében sikerült tartósan magasabb árat elérni a gímszarvas, dám, muflon és õz esetében. A vaddisznó felvásárlási ára is nagymértékben emelkedett, ugyanakkor a magyarországi rekordteríték következtében nem maradhatott tartósan a magas ár.
Az elmúlt vadászati évben, a korábbi évekhez hasonlóan, a nagyvadállomány létszáma és terítéke tovább nõtt, a hasznosítás meghaladta a 320 ezer darabot. A korábbi évek növekedési tendenciája folytatódott, különösen a vaddisznó létszáma emelkedett intenzíven. A faj már olyan élõhelyeken is megjelent az Alföldön, ahol jelenléte korábban nem volt jellemzõ. A vaddisznó-hasznosítás a hat évvel ezelõttinek megközelítõleg duplája, mintegy 160 ezer egyed, mégsem torpant meg a növekedés.
A minisztérium értékelése alapján az apróvad állomány helyzete jórészt változatlan, kedvezõtlen státusa állandósulni látszik. A mezei nyúl állományát a 2010-es csapadékos év a várakozásokkal ellentétben nem vetette jelentõsen vissza, hasznosítása 110 ezer felett alakult. A fácánhasznosítás fõként a tenyésztett szárnyasvadra alapul, a lõtt fácán szezononkénti mennyisége 300-400 ezer között ingadozik, tavaly 320 ezer került terítékre.
A tárca közölte: az egyszerûbb állam, illetve az adminisztráció csökkentésének jegyében a vadgazdálkodás szempontjából több jogszabályt módosítottak 2013-ban. Így például ma már lehetõség van a vadász orvosi alkalmassági és a gépkocsivezetõi jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat összevonására. Vadgazdálkodási és vadvédelmi szempontból jelentõs eredmény a rendészeti feladatot ellátó személyek vizsgáztatása és eljárási jogkörük bõvülése, valamint az, hogy a büntetõ törvénykönyvben önálló tényállásként jelent meg az orrvadászat, a cselekmény kettõtõl három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.
A közlemény szerint ágazati szempontból kiemelkedõ, hogy 2013 áprilisában a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Csehország, Szlovákia és Magyarország közös rendezésében tartotta 60. jubileumi közgyûlését, amelyen 51 országból összesen 380-an vettek részt.
Tavaly év végén jelent meg a vadászvizsgáról szóló rendelet. A jövõben kötelezõ tanfolyam elõzi meg a vadászvizsgát, hasonló rendszerben, mint amilyen a vezetõi engedély megszerzéséhez szükséges. A közlemény szerint az intézkedés a szakmai, érdekképviseleti és társadalmi szervezetek, valamint a vadászatra jogosultak és vadászok kérését teljesítette, közel 10 éve folyamatosan visszatérõ igényüknek tesz eleget.
A tárca közölte, a vadgazdálkodási ágazat területén a munka az idei évben is folytatódik.
A szakmabeliek és az érdeklõdõk a 2014. február 13. és 16. között megrendezendõ 21. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításon találkozhatnak, illetve a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014 márciusára tervezett megnyitóján ismerkedhetnek a vadgazdálkodással.

 

MTI - Kanizsa2014-01-25 10:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül