Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337869    
Honlapkeszites

Szólásért való ének
A Honvéd Kaszinó tükörtermében mutatták be Horváth István Radnóti-díjas versmondó és Farkas Tibor énekmondó Szólásért való ének címû közös CD-jének anyagát.
 
A lemez címét Buda Ferenc költõ egyik versének címe adta. A mûvek egy kronológiai sorrendben szerepelnek. Ahogy haladt a versmondói pályafutásán Horváth István, úgy rakta idõrendbe a verseket. A lemezcímet Farkas Tibor választotta. Véleménye szerint a szólásért való ének címet tulajdonképpen mindenre rá lehet húzni. Igaz lehet a szerelemre, a vidám dolgokra, a hazafias megnyilvánulásokra és a vívódásra. Ez a cím kimondottan azért lett kitalálva, hogy lehessen szólni – hangsúlyozta az énekmondó a bemutatót követõ beszélgetésen. Legalább szólni lehessen! Elmondani a fájdalmakat, az örömöt, a bánatot. Fontos, hogy legyen még rá közönség, aki meghallgatja, legyen még rá ember, társ, barát, aki felfigyel rá, mert ez van leginkább veszélyben. Kérdéses, hogy lehet-e, meddig lehet mondani, mi az, amit még nem tiltanak, vagy nem vesznek rossz néven. Most nem tiltanak, mint húsz éve, most rossz néven veszik. A Buda Ferenc vers már régóta megvan nekem – folytatta Farkas Tibor. A dalokat már évekkel ezelõtt megírtam, többnyire feldolgozásra várnak az Igricekkel. Így szövetkeztem Horváth Istvánnal. Együttmûködésünk hosszú idõre nyúlik vissza, hiszen a 80-as évek közepétõl adtunk közös mûsorokat a versmondókkal, Bedõ Csabával, Bali Judittal, Vincze Ferivel és a Valival. Sokat jártunk versekkel a 90-es években Erdélyben, Felvidéken és a Vajdaságban.

A CD már áprilisban elkészült – vette át a szót dedikálás közben Horváth István. Úgy döntöttünk, kapcsolódva egy kicsit az ünnephez, októberben mutatjuk be, hisz e témakörhöz kapcsolódó versek is elhangzottak.
A közönség körében sikert aratva a közelmúltban a Merlin Színház Stúdió Színházában megrendezett Versfesztiválon is bemutatott egy negyvenpercnyi összeállítást a CD-én található számokból a két elõadó. A kanizsai bemutatón a különbözõ témakörök közötti átvezetést Németh Ferenc hegedûjátéka oldotta.
B.E.


2008-11-03 10:31:39


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül