Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127568    
Honlapkeszites

Fafaragások és szûrrátétek kiállítása

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítást nyitottak a Honvéd Kaszinó Fafaragó Szakkörének alkotásaiból és Kálovicsné Molnár Zsuzsanna által készített szûrrátétekbõl a Honvéd Kaszinóban. A tárlat január 31-ig látogatható.


Lengyák István megnyitó beszédében elmondta, a Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta a Himnusz kéziratát. A megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainkra, gyökereinkre, nemzeti tudatunk erõsítésére.
– A tudás továbbadása mindannyiunk felelõssége. Nagyon fontos, hogy a fiatalok szakkörökre járjanak, ahol megismerkedhetnek többek között a népmûvészettel és a hagyományainkkal is – hangsúlyozta Lengyák István.
A Stiller Gábor népi iparmûvész által szervezett fafaragó szakkör egyik sajátossága, hagyományos mozzanata, hogy vendégalkotót kérnek fel arra, hogy a galériában található fafaragásokat alkotásaival színesítse. Az idei kiállítás vendégalkotója Kálovicsné Molnár Zsuzsanna, aki az alkotást a hetvenes években kezdte. Kezdetben hímzésekkel és kerámiákkal foglalkozott. Ezt követõen egy alkotótáborban ismerkedett meg a szûrrátétekkel, mely az alföldi élet egyik sajátossága volt. Az elsõ kamara kiállítását Pék Pál indíttatására szervezte szûrrátétekbõl és hímzésekbõl, majd késõbb a gyöngyfûzésekkel is foglalkozott.
A kiállítók Stiller Gábor népi iparmûvész, szakkörvezetõ, dr. Bátki Erika, Jerausek Gyula népi iparmûvész, Kása Lajos, Kotnyek Bence, Kotnyek Gábor, Mátai József, Mónai Zsuzsanna, Novák Nóra és Takács Gábor voltak. A kiállítás megnyitóján Pávlicz Erika népdalénekes mûködött közre.

V.M.2014-01-20 13:35:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül