Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319993    
Honlapkeszites

Választás - Változások és határidõk

Idén csak egyfordulós választás lesz, ahol 199 képviselõt választunk. 106-ot egyéni választókerületbõl, 93-at az országos listákról. A választási iroda 48 nappal a választás elõtt mindenkinek levelet küld majd, hogy hol kell szavaznia. A körzeteket újrarajzolták, ezért lehet, hogy nem ugyanoda kell mennünk szavazni, ahol legutóbb tettük.


Most a pártoknak kell majd leadniuk a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy jelöltet és listát akarnak állítani. Most is kell a választók támogatása a jelöltállításhoz, de most nem kopogtatócédulák, hanem aláírások kellenek. Az összegyûjtésre két hetük lesz a pártoknak, a választás elõtti 48. és 34. nap között. Egy jelöltállításhoz elég 500 aláírás. Mostantól nem csak egy helyre tudják leadni a támogatásukat a választók, több ívet is alá lehet írni.

A kormány a korábbi kétfordulós választási rendszert egyfordulós választási rendszerré alakította, amelyben megtalálhatók az egyéni választókerületi és listás rendszer elemei is.
A magyarországi lakhellyel rendelkezõ választópolgárok az országgyûlési választáson két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az országgyûlési egyéni választókerületükben (ebbõl 106 van) képviselõnek, másrészt egy másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyûlési mandátum sorsa dõl el.
Azok, akik kérték a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessenek részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetiségük listájára voksolhatnak. A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyûlésbe.


A választás napjának kitûzése után a választáshoz kapcsolódó határidõket, határnapokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidõk.

Február 7. után kell a mintegy 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkezõ választójogosultnak kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételrõl szóló értesítést.

Február 15-én indul a hivatalos kampány.

Március 3-ig ajánlóíveken gyûjthetik a választókerületben lakó polgároktól az ajánlásokat az indulni kívánó képviselõk.

Március 4-ig lehet bejelenteni az országos listákat, ilyet az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fõvárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Március 22-ig kell felvetetniük magukat a névjegyzékbe a nem magyarországi lakóhellyel rendelkezõ magyar állampolgároknak.

Március 29-ig kell jelentkezniük a külképviseleti névjegyzékbe a nagykövetségeken a külföldön tartózkodó választópolgároknak.

Április 4-ig átkérheti magát más településre az, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával.

Április 5-én éjfélig meg kell érkeznie a külhoni választópolgárok szavazatainak.


Várhatóan a választás éjszakáján már elõzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésõbb április 12-én, a választás országos eredményét pedig április 25-én.
 

MTI - HVG - Kanizsa2014-01-19 05:06:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül