Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55407941    
Honlapkeszites

Elemzõk: az alacsony infláció segítette a kiskereskedelmi forgalom növekedését

Az alacsony infláció segítette a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberi, a vártnál nagyobb mértékû növekedését az Erste és a TakarékBank szakértõi szerint, akik úgy vélik, lassan talpra állhat a kiskereskedelem.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elsõ becslés alapján jelentette, hogy tavaly novemberben a forgalom volumene 4,9 százalékkal nõtt 2012 novemberéhez képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a kiigazítatlan adat 4,4 százalékos növekedést jelez az elõzõ havi egyformán 2,5 százalékos növekedés után. A naptárhatással korrigált elõzetes adatok szerint az élelmiszerek értékesítése 4,5, a nem élelmiszer jellegû termékeké 4,8, az üzemanyag eladások 5,0 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit. Az októberi adatok rendre 1,2, 3,3, illetve 3,7 százalékos éves növekedést mutattak.
A várakozásoknál (2,8-3 százalék) lényegesen gyorsabban, 4,9, százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom novemberben az elõzõ évihez képest - mutatott rá Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzõje. Hozzátette: az elõzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések megközelítõen 2,4 százalékkal növekedhettek az elõzõ havihoz képest, ami tükrözi a meredeken javuló fogyasztói bizalmat, valamint a 38 éves inflációs mélypont és a pedagógus béremelések miatt megugró reálbérek pozitív hatását. Kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom kiegyensúlyozott növekedésére utal az, hogy az élelmiszerjellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma, és az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma hasonló, 4,5 százalék feletti mértékben nõtt.
Suppan Gergely szerint a bérek és nyugdíjak tavalyi jelentõs reálnövekedése, valamint bázishatások miatt a kiskereskedelmi forgalom növekedése a tavalyi utolsó negyedévben megközelíthette a 4 százalékot, így a háztartások fogyasztása érdemben járulhatott hozzá a negyedik negyedéves GDP növekedéshez. Ez alátámasztotta azt a várakozásukat, hogy GDP növekedése az utolsó negyedévben elérhette a 2,8 százalékot. Tavaly összességében a kiskereskedelmi forgalom növekedése meghaladhatta az 1 százalékot, idén pedig meghaladhatja a 3 százalékot részben a bázishatások miatt várhatóan erõs elsõ negyedév, részben pedig a 2-2,5 százalékos várható reálbér-növekedés hatására - közölte a TakarékBank senior elemzõje.
Gabler Gergely, az Erste vezetõ elemzõje is kiemelte, hogy az adatok sokkal jobbak lettek az általuk várt, 2,7 százalékos éves növekedésnél. A szakértõ szerint lassú talpra állás mutatkozik a kiskereskedelemben. Ez elsõsorban a rendkívül alacsony inflációnak köszönhetõ, amely miatt az alacsony jövedelmû háztartásokban - amelyek nem takarítanak meg havi bevételükbõl - nõtt az elkölthetõ jövedelem - jelezte a szakértõ.

 

MTI - Kanizsa2014-01-11 08:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül