Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353360    
Honlapkeszites

Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselõjelölteknek

Megjelent a parlamenti választáson induló jelöltek támogatására szolgáló kincstári kártya használatának szabályait tartalmazó miniszteri rendelet. A jelölteknek minden kiadásukhoz indoklást kell fûzniük, az államkincstár pedig húsz napon belül ellenõrzi elszámolásukat.

A zalai nagykanizsai központú 3. számú választókörzetben eddig Cseresnyés Péter Fidesz-KDNP, Göndör István Együtt-PM - MSZP, Rada Tamás DK és Zakó László Jobbik jelentette be a nyilvánosságnak indulási szándékát az országgyûlési választásokon.


 A parlamentben júniusban elfogadott kampányfinanszírozási szabályok alapján az állam a 2014-es választás elõtt az egyéni képviselõjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja: a jelölteket egymillió forinttal, a pártokat pedig ezen felül maximum 600 millióval, ha minden egyéni körzetben állítottak jelöltet.
Az államkincstár a jelölteknek egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyrõl készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá a támogatáshoz. A kiadásokkal az eredmény jogerõre emelkedése után 15 napon belül kell elszámolniuk, ezt a kincstár ellenõrzi. Aki nem vagy nem megfelelõen számol el, a felvett támogatás kétszeresét köteles visszafizetni.
A kincstári kártya használatának részletes szabályait a Magyar Közlönyben megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet tartalmazza.
E szerint a jelölteknek a támogatás folyósításához - a nyilvántartásba vételüket követõ öt munkanapon belül - személyesen kell megállapodást kötniük a kincstár illetékes megyei igazgatóságán. Itt kell jelezniük azt is, ha - élve egy novemberi törvénymódosítással - a nekik járó egymillió forintot felajánlják pártjuknak.
A megállapodás rögzíti, hogy a jelöltnek vissza kell fizetni a támogatást, ha nem szerzi meg a választókerületben leadott szavazatok legalább 2 százalékát. Ugyanez igaz akkor, ha a jelölt visszalép vagy más okból kiesik - kivéve, ha meghalt.
A kincstár a megállapodás megkötésekor átadja vagy öt napon megküldi a kincstári kártyát és PIN-kódját.
Az államkincstár közvetlen átutalással bocsátja a pártok és a nemzetiségi önkormányzatok rendelkezésére az õket megilletõ kampánytámogatást. Az egyéni jelöltek pedig a kincstári kártyán keresztül jutnak hozzá a támogatáshoz.
A jelöltek a kibocsátó internetes felületén kezdeményezhetnek átutalást a kártyáról.
A jelöltnek haladéktalanul jeleznie kell, ha kártyája elveszett vagy ellopták. Ha ezt elmulasztja, a kár õt terheli. Ugyanakkor a kártya pótlásának költségeit az állam viseli.
A támogatással úgy kell elszámolni, hogy a kedvezményezett benyújtja a pénz felhasználását igazoló bizonylatok hiteles másolatát és az azok alapján elkészített számlaösszesítõ adatlapot. Ezen minden kiadáshoz részletes szöveges indoklást kell fûzni, feltüntetve annak célját.
A kincstár a benyújtástól számított húsz napon belül ellenõrzi az elszámolást.
 

MTI - Kanizsa2014-01-09 11:14:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül