Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046493    
Honlapkeszites

Magyar kulturális intézet nyílt Zágrábban

Horvátország és Magyarország barátságát leginkább a tudományos és kulturális kapcsolatok erõsítésén keresztül lehet elmélyíteni, ezt a célt szolgálja az új Zágrábi Magyar Intézet - jelentette ki Navracsics Tibor pénteken a horvát fõvárosban az intézmény megnyitó ünnepségén.


A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy az intézet megnyitásával régi adósságát törleszti a magyar állam. A környezõ országokban már régóta mûködnek ugyanis magyar kulturális intézetek, csak déli szomszédainknál nem léteztek eddig "a magyar kultúra jobb megismertetését, a magyar tudomány eredményeinek közvetítését szolgáló, a magyar állam által fenntartott intézmények".
Navracsics Tibor horvátul és magyarul is elmondott beszédében kifejtette: "egymás kultúrájának megismeréséhez, a népek közötti, valóban baráti viszony kialakításához" elengedhetetlen egy ilyen intézet. Felidézte, hogy a magyar és a horvát kultúra között sok évszázadon át "szoros kapcsolat, kölcsönhatás és összefonódás állt fent", de a 19-20. századtól az eltávolodás miatt "egymástól szerzett ismereteink elhalványultak". A demokratikus változások és országaink függetlenné válása óta, immáron jó húsz éve "egyértelmûen barátinak nevezhetõ" országaink viszonya és ez a kultúrára is kiterjeszthetõ.
A Zágrábi Magyar Intézet elsõdleges célja, hogy a horvát közvéleményt az eddiginél is jobban megismertesse a magyar tudományos és kulturális eredményekkel. Az intézmény ugyanakkor tárt karokkal várja a horvátországi magyarokat is, akik otthon érezhetik magukat az épület falai között - jelentette ki Navracsics Tibor.
Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter rövid köszöntõjében arról beszélt, hogy a horvát és a magyar nép egymás mellett él, ezért is fontos minél jobban megismernünk a másik kultúráját. Különösen igaz ez, amióta Horvátország - éppen Magyarország hathatós támogatásával - az Európai Unió teljes jogú tagja lett.
Mint azt Hatos Pál, a Balassi Intézet fõigazgatója a megnyitón elmondta, az intézethez tartozó külföldi kulturális intézmények legfõbb küldetése, hogy megismertessék és népszerûsítsék a magyar kultúrát, illetve a magyar nyelvet.
Úgy fogalmazott, hogy a zágrábi intézet a tanulás színtere is, mégpedig nekünk, magyaroknak is, hiszen megtanulhatjuk, milyen a horvát kultúra, hogyan dolgozhatunk együtt mûvészeti, oktatási, kulturális területeken. Hozzátette: külön öröm, hogy Horvátország függetlenné válása óta ez az elsõ új kulturális intézet az országban.
A Zágrábi Magyar Intézetet vezetõ Sokcsevits Dénes azt hangsúlyozta: az új intézmény célja, hogy a hagyományos és mai magyar kultúrát, mûvészetet, irodalmat és tudományos eredményeket közelebb vigye a horvát közönséghez. Mindezt azzal egészítette ki, hogy az intézmény a horvátországi magyarok otthona is egyben.
Vesne Kusin, Zágráb fõpolgármester-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapest és Zágráb között - különösen az utóbbi 15 évben - igen sokszínû kulturális együttmûködés alakult ki. A magyar intézet pedig programjain keresztül a magyar kultúra, tudomány megismertetésével még inkább hozzájárul a kapcsolatok elmélyítéséhez.
A horvátországi magyar kulturális intézmény tájékoztatása szerint a közeljövõ tervei között szerepel egy zágrábi székely nap megrendezése, illetve busójárást is terveznek Mohácsról Zágrábba. Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplõ mohácsi busójárás ugyanis egy horvát kisebbségi csoport, a sokácok népszokása, amelynek hagyománya Horvátországban is él.
A Zágrábi Magyar Intézet a horvát fõváros szívében, a Jelacic (Jellasics) tér szomszédságában, az Európai Unió képviseletének is otthont adó új épületben kapott helyet. Az intézetnek otthont adó modern épület alsó szintjén a tervek szerint késõbb magyar kávézó is fogadja majd a vendégeket. MTI Fotó: Varga György

 

MTI - Kanizsa2014-01-04 09:04:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül