Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410994    
Honlapkeszites

Újabb családtámogatások vehetõk igénybe

Újabb családtámogatások vehetõk igénybe januártól; a gyed extra lehetõségeivel a gyermekvállalást kívánják ösztönözni.


A kormány még novemberben döntött négy konkrét intézkedésrõl a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy idõben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.
Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövõ évi költségvetésben.
Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer mintegy 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövõre.
A bevezetendõ diplomás gyeddel lehetõvé válik, hogy a felsõfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezõ anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követõen pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.
A diplomás gyed érinti egyrészt a felsõfokú alapképzésben, szakképzésben, felsõoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; õk a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.
A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévõ hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után.
Az egy- és kétgyermekeseket érintõ hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.
A kormány az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vette.

 

MTI - Kanizsa2014-01-03 08:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül