Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415129    
Honlapkeszites

A Magyarországon élõ uniós polgárok eldönthetik, hol kívánnak szavazni az EP-választáson

Már nyilatkozhatnak az Európai Unió többi tagállamának Magyarországon élõ polgárai, hogy az Európai Parlament (EP) tagjainak májusi választásán anyaországukban vagy Magyarországon kívánnak-e szavazni.

A választást május 22-25. között bonyolítják le az EU tagállamaiban, a tagállamok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy a rendelkezésre álló idõszakban mely napon voksolnak. Magyarországon a választási eljárási törvény értelmében választás csak vasárnap tartható, ezért várhatóan május 25-én lesz a voksolás.


Az EP-választás sajátossága, hogy Magyarországon nemcsak itteni lakcímmel rendelkezõ magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik. A Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ csaknem százezer európai uniós állampolgárt a napokban tájékoztatja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson.
A csaknem százezer külföldi a választási eljárási törvény szerint legkésõbb a szavazást megelõzõ 16. napig - azaz várhatóan május 9-ig - kérheti a névjegyzékbe vételét Magyarországon a helyi választási irodák vezetõitõl (a jegyzõktõl).
A névjegyzékbe vétel lezárulta után pedig az uniós országok választási szervei kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik mely országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékbõl, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.
A legutóbbi, 2009. évi EP-választás elõtt több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI-jogelõdje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

MTI-Kanizsa2014-01-03 08:14:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül