Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408240    
Honlapkeszites

Ezt érdemelték? - Egy ezredparancsnok koszorújára
A Petõfi szobor közadakozásból történt megtisztításakor módom nyílt bepillantani a cs.kir. 48. gyalogezred történetébe. Megdöbbentett az elsõ háborús veszteségükrõl megismert szám: tizenkettõezer. „Estére két zászlóalj maradt az ezredbõl… Az én századomnál egyetlen tiszt maradt… Aztán a holnapi nap is évforduló, 1916. augusztus 24-én Zvicinnél éltünk át egy forró napot. Az öt zászlóaljból egy maradt az ütközet után.” (Zalai Közlöny, 1934.) Ekkora árat fizettek, hogy megállítsák az oroszt. „Csupa életerõs fiatalember, a legjavából, hiszen azt viszik katonának. Mennyinek maradt családja? Mennyi ment el utód nélkül? A háborús veszteségnek 100 évig is nyoma marad. Hát hogy szülessenek derék emberek, ha mindig azok halnak meg?!” – tette fel a kérdést egy asszony a cikket olvasva.

A nagykanizsai 20-as honvédeknek még békeidõben, 1905-07 között volt ezredparancsnoka Szurmay Sándor ezredes. 1914 novemberében, már altábornagyként, megállította és az Uzsoki hágóig visszaszorította az orosz gõzhengert. Pedig Miklós cár parancsot adott 1915 Húsvétját Budapesten ünnepelni – szövetségese, Szerbia felé hazánk útban volt. Szurmayt háborús hõstetteiért a király elhalmozta kitüntetésekkel, hajdani ezredének, a húszasoknak is ezredtulajdonosa lett.
Azon a kilencven évvel ezelõtti, 1918. évi október 31-én – Nemeskürty István „Mi történt velünk?” címû könyvében csak államcsínynek nevezi Károlyi Mihály „õszirózsás forradalmát” – leváltották a Honvédelmi Minisztérium élérõl. Ekkor a magyar ezredek az országhatárokon kívül álltak.
Utódja a Károlyi kormány honvédelmi minisztere, Linder Béla nem akart katonát látni. November 1-jén kiadta a parancsot, hogy a magyar katonák tegyék le a fegyvert. Elébe vágott a fegyverszüneti megállapodásnak, ennek következtében cserélt gazdát puskalövés nélkül Felvidék, Erdély, Délvidék. (Trianon már ennek a következménye volt!) Szurmay tábornok pedig februárban internálást, majd börtönt kapott, mert gyõzelmével – nem engedte át az oroszokat –meghosszabbította a háborút.
Mi, akiknek nagyapja, dédapja nemzedéke ott vérzett, feltehetjük a kérdést: Ezt érdemelték? … Az idei Mindenszentek estéjén értük is gyújtsunk gyertyát!


2008-10-27 09:25:53


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül