Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357602    
Honlapkeszites

Év hala-szavazás: a magyar bucó és a sügér csatázik az elsõségért

Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által immár hagyományosan meghirdetett, Az év hala-közönségszavazás, amelyen a természetvédõk favoritja, a magyar bucó és a horgászok jelöltje, a sügér közül kerülhet ki a gyõztes.


Harka Ákos, a társaság elnöke az MTI-nek elmondta: a napokban izgalmas véghajrá bontakozott ki a versenyben.

A garda hívei már nem reménykedhetnek, a két másik hal ugyanis jelentõs elõnyre tett szert.
A 2014. év halára december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ahol folyamatosan nyomon követhetõ a leadott voksok száma. A http://haltanitarsasag.hu oldalon a versengõk képe mellett a három faj környezeti igényeirõl, hazai elterjedésérõl és jelentõségérõl szóló információk is megtalálhatók - tette hozzá.

A szakember jelezte: az Európában és Szibériában szinte mindenütt megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nõ nagyra, de húsa a süllõéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható. Éppen ezért sokan ismerik és kedvelik.

A magyar bucóról kevesebben tudnak, a hozzáértõk azonban nagyra tartják, hiszen fokozottan védett, példányonként 100 ezer forint természetvédelmi értéket képvisel. Megõrzésében ráadásul különös felelõsség hárul Magyarországra, mivel szûk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelõ hal, amely közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül.
A korábbi években a nyúldomolykó, a kõsüllõ, a széles kárász és a menyhal érdemelte ki Az év hala címet.
 

MTI - Kanizsa2013-12-26 08:53:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül