Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046956    
Honlapkeszites

Gyerekek a nagyvilágban
Böröcz Zsolt, a Rozgonyi Úti Általános iskola tanárának fotóiból nyílt kiállítás a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ színházi elõcsarnokában.

A képeket az iskola augusztusi megnyitásának apropójából válogatta össze, s az ottani galériában már megtekinthették az érdeklõdõk. A HSMK munkatársai kérésére a mûvész hozzájuk is elhozta világjárása során, gyerekekrõl készített fényképeit.

Megnyitó beszédében Jeszenõi Csaba, a Rozgonyi iskola igazgatója arról beszélt, hogy évezredes törekvés az emberek részérõl magukat és másokat megörökíteni, láthatóvá, vizuálisan is átélhetõvé, megismerhetõ lénnyé tenni az utókor vagy a távolban élõk számára. A technikai lehetõségek és az alkotó tudásának korlátai okán változó sikerrel rögzítették kõre, fára, adott esetben vászonra alkotásaikat. A tökéletes, száz százalékos megjelenés valószínûleg ritkán vagy sohasem sikerült. Egészen addig, amíg a fényképészet megjelent a XIX. században.
A huszonnégy fotón közeli és távoli tájak gyermekei láthatók mindennapi élethelyzetekben, vidáman, fürkészõ tekintettel. Hiszen a gyerekek kultúrától, életkörülményektõl függetlenül mindig gyerekek, „mindig ott bujkál az õszinte, igaz gyermekmosoly az arcukon”. Legyen a hazájuk Magyarország, Franciaország, Törökország, Kurdisztán, Nepál vagy Marokkó.
Böröcz Zsolt lapunknak elárulta, régi álma vált valóra azzal, hogy ezeket a képeket kiállíthatta, hiszen már hosszú évek óta fotózik. Legkedvesebb tárgya a fényképezõgépe, amelyet mindig készenlétben tart maga mellett. Jelenleg második nepáli útjára készül, hamarosan indul, oda is mindenképpen viszi magával, s reméli, szebbnél szebb képekkel tér majd haza.
S.E.


2008-10-21 14:13:15


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül