Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353237    
Honlapkeszites

Bajnai: Orbán ország vagy normális ország? (galériával frissítve)

„Tavasszal pedig eldõl, hogy jövõt választ-e Magyarország, vagy – ha Orbán Viktor mégis hatalmon marad – a teljes gazdasági, társadalmi összeomlás felé vezetõ utat”.


Ezt jelentette ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetõje csütörtöki, nagykanizsai látogatásán, melynek apropója a választópolgárokkal történt eszmecsere és a belváros „feltérképezése” mellett az volt, hogy pártjának országgyûlési képviselõ-jelöltjével, Göndör Istvánnal, a kormányváltáshoz (szerintük) szükséges tennivalóikat a helyi-és környékbeli nyilvánosság elé tárja.

Azonban – mindezt megelõzõen – jelöltbemutató sajtótájékoztatót tartottak, ahol Bajnai számos érvet sorakoztatott fel amellett, miért s hogyan lett az egyébként hosszú évekig szocialista politikusként tevékenykedõ Göndör István az Együtt-PM szövetség és az MSZP közös jelöltje.
- Jelöltünk 20 éve képviseli a térséget az országgyûlésben. Mindig erõs lobbistája és a legharcosabb képviselõje volt Zalának és Nagykanizsának. Aztán úgy döntött, enged a civil nyomásnak, ezáltal eleget tesz az Együtt-PM felkérésének is, hogy e színekben képviselje tovább a választók érdekeit. A kormányváltás érdekében azonban szövetséget kötöttünk a szocialistákkal, a közös jelöltek személyében is sikerült egyezségre jutnunk – vázolta Bajnai, aki Göndör István személyére, illetve munkásságára vonatkozóan számos érvet is felsorakoztatott.
- Következetes, kemény és konfliktuskezelõ ember, aki nem tûri a hanyagságot sem. Sok minden köthetõ a nevéhez, többek között a Zala Megyei Kórház Szívsebészeti Osztályának megújítása Papp Lajos professzor idején, a nagykanizsai kórház korszerûsítése, az M7-es autópálya határhoz közeli kiépítése, a Veszprémi Egyetem Nagykanizsai Kampuszának létesítése, a régi mozi, valamint több, megyei iskola, óvoda megmentése szintén Göndör István érdemei közé tartoznak. Mivel 12 éven keresztül volt frakcióvezetõ-helyettes is, így az új parlamentben létrejövõ Együtt-PM frakciónak is meghatározó tagja lehet, hiszen olyan felhalmozott tudása, tapasztalata van, amire szükségünk lesz – mondta az Együtt-PM vezetõje.
Majd Göndör István indokolta meg, miért vállalta – elmondása szerint örömmel- az újabb képviselõ-jelöltséget.
- Ugyan nyugdíjba készültem, ám azért, hogy az esküszegõ, diktatúrára hajló Orbán- kormányt leváltsuk, és egy új korszak jöhessen el az országban, minden tudásomat, tapasztalatomat, kapcsolati tõkémet szívesen adom – szögezte le Göndör.
A nagykanizsai társadalmi-és politikai viszonyokat elemezve pedig kijelentette, hogy sokaknak elege van abból, ami helyben (s országosan) történik: vannak, akik véleményüket fel is merik vállalni, ugyanakkor sokan félelemben élnek. Megoldásul kínálva pedig – saját személyét, politikai személyét illetõen - azt mondta az Együtt-PM szövetség jelöltje, õ továbbra is a rá jellemzõ „hideg fej, meleg szív, tiszta kéz” elvek szerint fog dolgozni.
- Göndör mindig a helyi közösségért küzdött – summázta Bajnai, majd áttért egy országos volumenû, napokban szárnyra kapott témára, ami „országos közfelháborodást váltott ki”.
- Több állami cég, szervezet vezetõje hatalmas prémiumokat zsebelt be fizetésén felül. Viszont mindebben van egy furcsa kettõsség. Ugyanis Orbán Viktor kijelentette, az ország nehéz helyzetben van, így mindezt - pontosabban a két millió forint feletti összegeket - vissza kellene fizetniük a jutalmazott cégvezetõknek. Akkor most el kellene dönteni – tette fel a kérdést Bajnai – hogy jobban teljesít-e, vagy épp nehéz helyzetben van-e az ország.
Az Együtt-PM vezetõje szerint „sajnos, a miniszterelnök most mondta ki az igazságot”, ugyanis az ország szorult helyzetben van, még rosszabb a jelen, mint amikor még õ vezette az országot 2009-10-ben.
- Magyarországot rosszabbul kormányozzák, Simicska Lajos viszont jobban teljesít. A magyarok azonban rosszabbul élnek, mint 3-4 éve. Viszont az ország jobbat érdemel, és ezért meg kell dolgozunk – hangsúlyozta, ahogy azt is, a nehéz gazdasági körülmények között illene visszafogottabbnak, mértéktartóbbnak lenni, különösen az állami cégek prémiumaival.
Bajnai kitért arra is, hogy amikor – 2009-ben – hetven, nyolcvan éve nem látott világválság érte el az országot, õk – az akkor kormányzó párt – mindennek az üzenetét megértette.
- Jómagam akkor egy forintért végeztem a miniszterelnöki feladatokat, a kormányom tagjaitól 15 %-os fizetéscsökkentést kértem az elsõ naptól kezdve, amint hivatalba léptünk, így egy év alatt 46 millió forintot spóroltunk meg, amit mindannyian egy szolidaritási alapba fizettünk be, amibõl a legszegényebbek családoknak adtunk egyszeri segítséget más pénzekkel kiegészítve. 100 ezer családnak adtunk támogatást a víz-és villanyköltségek kifizetéséhez. Olyan adócsökkentést is véghez vittünk, ami a minimálbértõl az átlagbér szintig mindenkinek csak adott, és nem pedig elvett. Ugyanis a válság közepette úgy gondoltuk, mindenkinek visszafogottságot kell tanúsítania – jelentette ki. Ahogy azt is, szintén az õ érdemük, hogy bevezették, egy állami cég esetében a legmagasabb fizetés sem haladhatja meg a kétmillió forintot. Orbán Viktorék pedig épp ennek ellenkezõjét teszik, hiszen bevezették az egykulcsos adót, emiatt a minimálbért keresõk nettó bére csökkent 11 ezer forinttal, ötvenezernél több munkahely szûnt meg, mivel a vállalkozók terhei emelkedtek, és a zsebükben is kevesebb marad.
- Emiatt Magyarországon egyre reménytelenebb a helyzet. Az országot több mint 500 ezren hagyták el, fiatal, középkorú, képzett, vagy vállalkozó kedvû munkavállalók. Zala megyébõl és a térségbõl például Horvátországba járnak dolgozni az emberek. Mindeközben pedig a politikai elit magának kedvezõ döntéseket hoz, ilyen a rendkívüli prémium-fizetés is. Az elmúlt három évben 2600 milliárd forintos megszorítást hajtottak végre, ami jóval több, mint a válság idején szükségeltetett. Nem tisztességes, nem erkölcsös dolog ez, mindezzel elszámolniuk is nehéz lesz a választásokkor. Remélem, ahogy a választási ciklusból sincs sok hátra, úgy ebbõl a kormányból sem. Majd Bajnai azt tanácsolta a jelenlegi kormányzatnak, világítsák át „saját zsebüket” legalább a közelgõ választásokig.
Ezután – a sajtótájékoztató zárásaként – újságírói kérdésre is reagált: arra, ami Gyurcsány Ferenc csütörtöki rádióinterjújával kapcsolatban elhangzott.
Emlékeztetõül: a DK vezetõje az ellenzéki együttmûködésrõl osztotta meg nézeteit az éter hullámain(is). Bajnai Gordon szerint azonban mindenféle üzengetés árthat az összefogás esetleges lehetõségének. Azt is elmondta az Együtt-PM szövetség vezetõje, hogy õk több száz milliós kampánytámogatásról és a miniszterelnök-jelölti státuszukról is lemondtak az összefogás érdekében.

Séta a belvárosban, forralt bor az Erzsébet téren, eszmecsere a polgármesterekkel


A sajtótájékoztató után Bajnai Gordon meglátogatta a Centrál Hotel elõtt aláírásokat gyûjtõ támogatóit is. Mint ismeretes, az egykulcsos adó eltörléséért, a társadalmi igazságot és a szolidaritást sokkal jobban szolgáló adórendszer bevezetéséért gyûjtik a szignókat az Együtt-PM-MSZP szövetség aktivistái. Majd az Erzsébet téren beszélgetett Bajnai az õt kísérõ szimpatizánsokkal, ezt követõen pedig – immár a pártirodában – zárt ajtók mögött diskurált az érdeklõdõ polgármesterekkel. Lapunk úgy tudja, több Nagykanizsa és Zalaegerszeg közeli, valamint, horvát határ menti falu elöljárója is részt vett a megbeszélésen.


Lakossági fórum: A nõkre nagyobb figyelmet fordítani; a KLIK helyét meg sóval beszántani


Több kérdést tettek fel Bajnai Gordonnak a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban megtartott lakossági fórumon. A kérdéseket megelõzõen azonban az Együtt-PM vezetõje aktuálpolitikai helyzetrõl és pártjának céljairól is tájékoztatta az eseményen megjelent közel 90 embert. Állítása szerint az ország Orbánék „jóvoltából” nagy hazugság áldozata lett, ezért „egyszer mindenképp meg kell tõle szabadulni” – a közelgõ választások erre remek alkalmat nyújtanak. Ugyanis – mint elmondta – a többségben kormányzók szétverték a szolidaritást, a jogállamot és a magántulajdont.
- Sajnos, elértünk arra a szintre, amit Orbán Viktor második embere jelentett ki. Mégpedig arra, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. Kevesebben dolgoznak, mint 2009-10-ben, Orbánék lenyúlták a nyugdíjpénzeket, sarcot vetettek ki a Magyarországon befektetett tõkére, a kisvállalkozók nyakába számos terhet varrtak… Ha ez a brigád még négy évet marad, akkor mindent bevezetnek, amihez kedvük lesz. Mi, az Együtt-PM azonban a jogbiztonságot helyre fogjuk állítani, normális adórendszert és munkahelyeket teremtünk, ugyanis munkalapú társadalomban gondolkodunk. Ahhoz viszont, hogy ide eljussunk, változás kell, és ez csak kormányváltással érhetõ el – emelte ki Bajnai.
Göndör István ezt követõen Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõi jelölésérõl szólt, amelyet úgy illetett a honatya, hogy Nagykanizsa elsõ embere ezzel beismerte saját kudarcát.
- Cseresnyés Péter egyébként eddig is alig szólalt fel az országgyûlésben, bár mindezért jól megfizették - állította Göndör. Majd sérelmezve kijelentette, hogy „a helyi ügyeket budapesti ügyvédi irodák intézik, és sok helyi rendezvényt is fõvárosi cég csinál”.
- A gyermek közétkeztetést sem helyi szervezet oldja meg – mondta, illetve azt is, hogy a közösségi közlekedést sem ártana ráncba szedni.
Az összegzések után a lakossági kérdek következtek. Rada Tamás, a DK jelöltje a koalícióval történõ összefogásról érdeklõdött, volt olyan, aki az áfacsökkentésrõl, Bodó László nyugdíjas például a szolgálati járulék visszaállításáról, a MOL Bányász szakszervezetet képviselõ Szalai Géza az Együtt-PM munkaerõpiaci törekvéseirõl kérdezett.
Göndör István a Demokratikus Koalícióval kapcsolatban kifejtette, hogy neki személy szerint konfliktusai vannak Gyurcsánnyal, ám Bajnai azt mondta, hogy õ már több mint egy éve az összefogásért dolgozik, viszont mindezt Gyurcsány mindig visszautasította.
Balogh Tünde zenetanár kérdésére – ami a nõk helyzetére vonatkozott – Bajnai azt mondta, a FIDESZ tahó, macsó politikát folytat és sok helyzetben megkülönböztetés éri a nõket.
Az oktatáspolitikára, jelen esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra pedig azt jelentette ki, hogy a KLIK nem más, mint egy iskolafenntartó vízfej. A járások kialakításával egyébként egyet is értett, persze, nem abban a formában, ahogy most mûködnek.
- A járásokat önkormányzati szintre kellene visszarakni – emelte ki.
A kérdések megválaszolása után – a nagykanizsai vizit záróakkordjaként – zártkörû vállalkozói fórumra sietett tovább Bajnai Gordon.

Szabó Zsófia

További képek a galériában.2013-12-13 08:23:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül