Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976458    
Honlapkeszites

101 ezer 500 forint lesz a minimálbér

Jövõre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján, a felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el.


A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint.
A megállapodás a minimálbérnél 3,6, a garantált bérminimum esetében pedig 3,5 százalékos emelés jelent 2014-ben az idei évhez képest - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelõs államtitkára a konzultációs fórumot követõ sajtótájékoztatón.
Az államtitkár szerint a megállapodás megszületése kellõ konstruktivitást mutat a munkaadói és a munkavállalói oldal részérõl is.
Olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megõrzésével, illetve a foglalkoztatás bõvülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövõre is jó mutatókat produkálhasson - fogalmazott Czomba Sándor.
Az államtitkár emlékeztetett: a megállapodásról várhatóan a következõ kormányülések valamelyikén dönt majd a kabinet.
A minimálbéren keresõk 3500, a bérminimumot keresõk pedig 4000 forinttal kapnak többet január 1-jétõl - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a tárgyaláson résztvevõ szakszervezetek nevében.
Hozzátette, bíznak benne, hogy az elõre meghatározott százalékoknál magasabb tényleges bérnövekedés következik be a jövõ év végéig. A helyi bértárgyalásokon ezt fogják szorgalmazni - közölte.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fõtitkára ismertette: a kötelezõ emelések több mint félmillió embert közvetlenül érintenek az üzleti szférában.
A VOSZ fõtitkára hangsúlyozta, évrõl évre olyan minimálbérben kell megállapodni, amely a munkavállalók számára a jövedelmük érzékelhetõ emelkedését jelenti, ugyanakkor nem sért foglalkoztatáspolitikai érdekeket, nem jár elbocsátásokkal.
Dávid Ferenc is jó kompromisszumnak nevezte a megszületett megállapodást. Kiemelte azt is: 2014-ben folytatódik a reáljövedelmek emelkedése. A jövõre prognosztizált 2,4 százalékos infláció mellett a minimálbérek 3,6 százalékos emelése a reálpozíciók javulását jelenti - mondta.
Arra bíztatják a munkaadókat, hogy ahol van erre lehetõség, ott a kötelezõ minimumokon túl nagyobb ütemben emeljék a béreket - jelentette ki a VOSZ fõtitkára.

 

MTI - Kanizsa2013-12-03 08:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül