Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044857    
Honlapkeszites

Színes selymek, fodrok, csipkék ezúttal Nagyatádon

Nagykanizsa, Keszthely, Marcali és Kaposvár után most, ötödik alkalommal Nagyatádon tárták az érdeklõdõk elé a Színes selymek, fodrok, csipkék divattörténeti kiállítást, mely az 1860-1930-ig terjedõ idõszak ruháit, kiegészítõit és divatlapjait mutatja be. A tárlat, melyet Kunics Zsuzsanna, városunk intézményének történész-muzeológusa rendezett a nagykanizsai Thúry György Múzeum és részben a zalaegerszegi Göcseji Múzeum anyagából, február 28-ig látogatható.


A színvonalas divattörténeti kiállításra ellátogatókat színes metszetek, archív fotográfiák és a divatlapok ábrázolásai repítik vissza az idõben. A tárlat segítségével nyomon követhetik az 1860 és az 1910-es évek közti idõszak nõi-, férfi- és gyermekdivatjának változásait.


 

A tárlókban és a bábukon eredeti viseleti darabok és kiegészítõk tekinthetõek meg, köztük számos a birodalmi fõvárosban, Bécsben, illetve Nagykanizsán készült. Látható estélyi ruha, gyönggyel hímzett báli ruhaderék, elegáns férfi zsakett, keménygallér, csipke és bõrkesztyû, cilinder, klakk és kobak kalap egyaránt. A kiállítás segítségével a viseletekhez kapcsolódó bonyolult szokások, szabályok és elvárások sokasága, a korszak nagy változásokon átesõ szépségideálja, valamint a divatot befolyásoló hatás és tényezõi is megismerhetõek.
A kiállítson Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója mondott köszöntõt és Megyeri Anna történész fõmuzeológus nyitotta meg a tárlatot. Fotók: Hohl Zoltán

V.M.

További képek a galériában!2013-11-22 11:04:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül