Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049128    
Honlapkeszites

Háromnapos gardafesztivál Tihanyban

A balatoni gardahalászat hagyományát elevenítik fel a Tihanyban pénteken kezdõdõ, háromnapos XII. Garda Fesztiválon, amelyen a szokásos látványhalászat mellett kulturális és szórakoztató programok, horgászverseny, valamint kulináris élmények is várják az érdeklõdõket.


A tihanyi önkormányzat és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által szervezett rendezvény péntek este a Pro Tihany díj átadásával, majd egy települést bemutató fotókiállítás megnyitásával kezdõdik a helyi mûvelõdési házban.
Szombaton látványhalászattal folytatódik a fesztivál, amelyen a gardafogás mai technikáját mutatják be. A halászhajók reggel 9 órakor futnak ki Tihanyból. Azok számára, akik a vízrõl szeretnék megtekinteni az eseményt, a Balatoni Hajózási Zrt. különjáratot indít Siófokról és Tihanyból. Az idõjárás és a szokatlanul meleg víz egyelõre nem kedvez a gardahalászatnak, de a szervezõk azt ígérik, kerül majd annyi "sugár kardos", azaz garda a hálóba, hogy fesztivál vendégei megkóstolhassák a belõle készült ételkülönlegességeket.
A balatoni gardahalászat hagyománya szerint - amelyet Herman Ottó írt le részletesen a Magyar halászat könyvében -, a tihanyi dombokról lesték a halászok "hegyenjárói", hogy hol verõdik csapatokba a garda. "A látóemberek botjukra tûzött subájukkal integetve irányították a halászhajókat a halrajok felé, hogy azokat bekerítve minél gazdagabb zsákmányra tehessenek szert a Balaton heringhalából, a gardából".
A látványhalászat végén a halászhajókat és a zsákmányt ünnepélyes fogadtatásban részesítik a parton, megkoszorúzzák a garda szobrot, majd a tömeg elindul a halakkal a Visszhang-dombra, hogy az apátságban a tihanyi perjel megáldja azokat az újborral együtt. Az ünnepség részeként délután a Visszhang-dombon gardasütést, borrendi avatást, geotúrát, majd zenés estet rendeznek különbözõ fellépõkkel és retró diszkóval.
Vasárnap kora reggel kezdõdik a Garda Kupa horgászverseny a Tihanyi Belsõ-tó partjainál, ezt követõen halászlé- és halételfõzõ versenyt rendeznek a Visszhang-dombon táncos-zenés mûsorok kíséretében. A program délután a versenyek eredményhirdetésével, majd Garda-bállal ér véget.
A rendezvény ideje alatt a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház (Tihany, Pisky-sétány) is megtekinthetõ. A gyerekeknek szombat és vasárnap délelõtt is külön mûsort tartanak a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A fesztivál ideje alatt halas ételek, és folklór programok is várják az érdeklõdõket.
A balatoni kompjárat a fesztivál idején, szombaton és vasárnap a kiadott menetrendtõl eltérõen, hosszabb ideig közlekedik; az utolsó járat Szántódról 19 órakor, Tihanyból 19.30 órakor indul.

MTI - Kanizsa2013-11-15 04:59:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül