Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976428    
Honlapkeszites

Színházterem névadó ünnepsége Kiskanizsán

A Kiskanizsai Polgári Olvasókör emeletes székházának ünnepélyes avatására 1928. november 11-én került sor Kiskanizsán, s ennek immár 85 esztendeje. Ezen apropóból került sor szombaton egy úgymond teremavató ünnepségre, melynek keretében az épület színháztermét dr. Fülöp Györgyrõl nevezték el.

A mûsor keretében az Árvácska Dalkör, valamint a Zalagyöngye Táncegyüttes is elõadással kedveskedett a megjelenteknek. Böjti Istvánné részönkormányzati képviselõ beszédében hangsúlyozta, az épület már akkor is emeletes volt, ami "egyediségét" már abban az idõszakban is garantálta.


A Móricz Zsigmond Mûvelõdési Ház, valamint az Együtt Kiskanizsáért Egyesület közös szervezésében létrejött teremavató alkalmával az épület elkészültében tevõleges szerepet játszó dr. Fülöp György életét is bemutatták, illetve gondolatait is ismertették a szervezõk és közremûködök Horváth Jánosné és Tulman Géza tolmácsolásában. Dr. Fülöp György, a város akkori országgyûlési képviselõje külön kiemelte a helyiek összefogását, valamint áldozatvállalását. Az épület, például a színjátszás területén is új lökést adott mind a mûvelõdni vágyóknak, mind a színjátszók közösségének. 1928 után nem is kellett hosszú idõ ahhoz, hogy a helyi kereteket tekintve pezsgõ, színvonalas kulturális élet bontakozzon ki a falak között. Az olvasókör székhelye ráadásul a kor úgymond akkori kihívásainak is maximálisan megfelelt, s ahogy az elhangzott, ha nincs dr. Fülöp György kitartó és áldozatos tevékenysége, akkor például maga az építmény csak földszintes lehetett volna. Ahogy az az ügyvéd Életem lépcsõi címû könyvébõl kiderült, a munkálatok 1927 tavaszán kezdõdhettek, s majd' másfél évvel késõbb már az avatására gyûlhetett össze Kiskanizsa apraja-nagyja.
Kiskanizsa a múlt század '20-as éveinek végén tehát összefogott, s ennek is állított emléket az a tablókép, melyet a színházterem falán helyeztek el, ami a Kiskanizsai Polgári Olvasókörnek 1927. évben kezességet vállalt tagjait ábrázolta, szám szerint huszonhármat.
A szombat délelõtt folyamán aztán az épület színházterme ünnepélyesen is felvette dr. Fülöp György nevét, így adózva az egykori országgyûlési képviselõ emlékének és áldozatvállaló munkájának.

P.L.

 2013-11-11 10:50:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül