Ma 2019. 10 19.
Nándor, János, Pál napja van.
Látogatók száma : 43142924    
Honlapkeszites

Jazz-esszencia a jubileumi jazzfesztiválon (galériával firissítve)

Idén új idõpontban, a Szegedi Jazz Napokkal egy idõben került megrendezésre városunkban a jazz fesztivál, amit 2004 óta Kanizsa Nemzetközi Jazz és Világzenei Fesztivál néven rendeznek meg. A jubileum alkalmából új koncepció született a 40 éves múltra visszatekintõ jazz fesztiválra. Ennek lényege, hogy kanizsai és zalai kötõdésû jazz zenészekre építve, neves vendégmûvészekkel kiegészített zenekarokkal ünnepjük meg a jeles alkalmat. A jubileumi fesztivált az Életünk Országos Fotópályázat anyagából rendezett kiállítás vezette fel, ahol külön helyszínen mutatták be a jazz témájú fotókat. E kiállítás csak úgy, mint a jazz fesztivál, 33. volt a sorban.


A koncertek sorát a Kém Sándor-Kõfalvi Csaba-Sinkovics István-Winand Gábor alkotta combó kezdte. Az alkalmi együttes mûsorának üde színfoltja volt Winand Gábor szaxofon és fuvola játéka, valamint latin stílusú szerzeményei. A jó hangulatot teremtõ „tanári csapat” koncertje jó választásnak bizonyult.
Ezt követõen Farkas Tibor a Kanizsai Kulturális Központ vezetõje és Kovácsné Mikola Mária intézményegység vezetõ idézte fel a kanizsai jazz fesztiválok eddigi történetét.
A megemlékezés után Gayer Mátyás triója lépett a Hevesi Sándor Mûvelõdési Ház színpadára. A modern jazz-t játszó formációban Farkas Norbert (bõgõ) és Oleg Markov (dob) mellett az Egyesült Államokból származó Jim Rotondi (trombita) volt a kanizsai billentyûs partnere. Nagyszerû produkciójukat az éjszakai örömzenén is megcsodálhattuk.
A péntek esti koncertek sorát a Borbély Mihály Balkán Jazz Projektje zárta. A fantasztikus hangulatú koncert vendég fellépõje Marko Markovic (trombita) volt, aki kivételes hangszeres tudásáról nem elõször tesz tanúbizonyságot. Mind a lassú és mind a gyors tempójú számokban lenyûgözõ összhatást ért el a zenekar. Ennek megfelelõen nagy sikert könyvelhettek el.
Az éjszakai örömzenék ezúttal a Centrál szálló éttermében kerültek megrendezésre, ami ha eleganciájában nem is, de hangulatában jobb helyszínnek bizonyult az HSMK-nál. A hajnalig tartó örömzenét a Gayer Mátyás-Pusztai „Titusz” László-Inoka Zsolt trió kezdte, majd alkalmi társulások követték egymást.
Szombaton a kiváló hangszeres tudással felvértezett Magyar Vista Social Club kezdett. Mûsoruk bár színvonalas és hangulatos volt, de semmi köze nem volt sem a jazz-hez, sem a világzenéhez. Inkább a folk-rock, és a manapság divatos indie-hez sorolható volt, annak ellenére, hogy a zenekar tagjaitól akár egy jó jazz koncertre is futotta volna. A közönség létszáma és a tapsok azt jelzik, hogy a világzene címszó alatt besuvasztott zenekarokra nem jön annyi nézõ, mint amennyit a szervezõk elvárnának. Ha jazz, akkor az legyen jazz! Ha világzene, akkor tényleg világzene legyen, hiszen annyi tehetséges zenekar van ebben a kategóriában.
A régi jazz fesztiválok hangulatára és színvonalára leginkább a Bacsó Kristóf –Juhász Márton -Tálas Áron Triad, és az õket követõ Ferenc Németh Triumph Project emlékeztetett. Az õ meghívásuk mindenképpen telitalálat volt. Bacsó Kristóf szaxofonos évek óta jegyzett nemzetközi szintû jazz zenész. Juhász Márton dobos a fiatal jazz generáció egyik csillaga, szintén a világ legrangosabb jazz zenészeket is képzõ intézményében a Berklee College of Music-on végzett. Intellektuális, lírai hangzású koncertjük sokáig emlékezetes marad. Különösen, a nemrég tragikus körülmények között elhunyt két hegymászó Erõss Zsolt és Kiss Péter emlékére írt kompozíció és a koncertjük záró számaként elhangzott Moszkva-tér.
A fesztivál csúcspontját a New Yorkban élõ Németh Ferenc Triumph Project-je jelentette. A koncert egy tavaly elkészül albumra épült, de mellette más szerzemények is elhangoztak. A világsztárokat felvonultató zenekarban Kenny Werner zongorán és Fenderen, Marcus Strickland szaxofonon, Matt Penman bõgõn, míg Németh Ferenc dobokon játszott. A quartet Bacsó Kristóffal kiegészülve, a koncert ráadás számaként, a világhírû kanizsai zeneszerzõ Sigmund Romberg Softly, As In A Morning Sunrise szerzeményét adta elõ. Igazán ütõs, jó koncert volt. Olyan színvonalas produkció, amit méltán várhattunk el a jubileumi jazz fesztiváltól.

H.Gy.

További képek a galériában.2013-11-10 19:53:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül