Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314631    
Honlapkeszites

Megnevezte egyéni jelöltjeit az Együtt-PM, Bajnai a bizonytalanok megnyerésére számít

Megnevezte 31 egyéni választókerületi jelöltjét a 2014-es parlamenti választásra az Együtt-PM szövetség szombaton Budapesten. Bajnai Gordon, a szövetség vezetõje azt mondta: csak nekik van esélyük megnyerni a kormányváltást akaró, de ma még párt nélküli bizonytalanokat.


A 31 jelölt közül húszat az Együtt - A Korszakváltók Pártja, tizenegyet a Párbeszéd Magyarországért (PM) állított.
Az indulók között tíz nõ és öt parlamenti képviselõ van (négyen a PM színeiben, függetlenként politizálnak, a nagykanizsai Göndör István az MSZP-frakcióban), míg hárman korábbi ciklusokban voltak az Országgyûlés tagjai.
Változás, hogy Baján az idõközi önkormányzatiképviselõ-választáson második helyet elérõ Teket Melinda indul az elõzõleg megnevezett Michna Ottó helyett, Vásárosnaményban pedig Dienes Csilla váltotta a családi okból visszalépõ, egykori SZDSZ-es Sértõ-Radics Istvánt.
Bajnai Gordon beszédében a kormányváltást akaró, de ma még párt nélküli bizonytalanok megnyerését nevezte az Együtt-PM legfontosabb feladatának. Azt mondta: a bizonytalanok megszólítására csak nekik van esélyük, így kiegészíthetik az MSZP hagyományosan baloldali szavazótáborát.
Aki kormányt akar váltani, és nemcsak pártja bejutásáért küzd, annak nem elég a biztos szavazók elbizonytalanításával újraosztani az ellenzéki tábort, hanem új támogatókat kell találnia - fogalmazott.
Bajnai Gordon szerint az ellenzéki gyõzelemhez az kell, hogy a 2014-es választás Orbán Viktor hatalomban maradásáról szóló népszavazás legyen, az emberek többsége ugyanis kormányváltást akar.
Mint mondta, az Orbán-kormány "már megbukott, de még le kell váltani". Hozzátette: az Együtt-PM nincs olyan jó helyzetben, mint egy évvel ezelõtt remélték, sokak talán reményüket is vesztették, mégis jobb helyzetben vannak, mint ellenfeleik kívánták. A választásokig hátralévõ 150 nap pedig elég sikerre vinni a kormányváltást akaró többség akaratát - folytatta.
Szólt arról is, hogy az "Orbán-rezsim fõkolomposaival nincs kiegyezés", az országot azonban egyesíteni kell egy új kiegyezéssel, közös célok megfogalmazásával.
A volt kormányfõ azt mondta: ha gyõznek, elsõként a gazdaság és az oktatás rendbetételéhez fognak majd.
Bajnai Gordon az egyesével a színpadra hívott jelöltek életútjára utalva azt mondta: az Együtt-PM nemcsak három civil szervezet és egy zöldpárt egyesülése, hanem azok pártja is, akiknek az életébe az elmúlt években beleszólt a politika, ezért most õk akarnak beleszólni a politikába.
Az Együtt-PM Budapesten Juhász Pétert és Szabó Tímeát, a szövetség társelnökeit, a rendszerváltáskor fideszes Szelényi Zsuzsannát, a PM-hez tartozó Kocsis-Cake Oliviót, Somfai Ágnest és Tordai Bencét, valamint Szabó Szabolcsot, a Szolidaritás mozgalom tagját indítja.
Gyulán, Miskolcon és Kaposváron újságírók, Bod Tamás, Nagy-Korsa Judit és Huszka Imre indulnak, Szegeden a szabadtéri játékok korábbi vezetõje, Bátyai Edina, Szentesen és Debrecenben pedig Komáromi Zoltán és Szegedi István orvos méreti meg magát.
Egerben a dohánygyár korábbi vezetõje, Szalóczi Géza a jelölt, Esztergomban és Balatonfüreden Szilágyi László és Scheiring Gábor PM-es parlamenti képviselõk, Érden a korábban az SZDSZ-ben politizáló Csõzik László, Szentendrén Szinna Gábor leányfalui expolgármester, Vecsésen Szabó Rebeka, Dabason Bakó Krisztina a PM-bõl, Cegléd környékén Romhányiné Balogh Edit, Abony független polgármestere, Sárbogárdon pedig Juhász János korábbi településvezetõ.
Nyírbátorban az egykor a Fidesz megyei elnökeként ismert Helmeczy László ügyvéd száll harcba a mandátumért, Szigetváron Berkecz Balázs, Gyõrben Varga Márk, Mosonmagyaróváron Lehoczki Attila, Dombóváron Tigelmann Péter, Körmenden pedig Wrzava Pál, utóbbiak újoncok a politikában.
A Bajnai Gordon vezette pártszövetség korábban olyan megállapodást kötött a szocialista párttal, hogy a fennmaradó 75 körzetben az MSZP jelöltjét támogatják a 2014-es parlamenti választáson.
Az egyik budapesti rendezvényteremben tartott jelöltbemutatón részt vettek az Együtt-PM választókerületi vezetõi, valamint aktivisták.
 

MTI - Kanizsa


 2013-11-10 02:04:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül