Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415580    
Honlapkeszites

Öt százalékra csökken az élõsertés és a félsertés áfája január 1-jétõl

Az élõ- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétõl a jelenlegi 27 százalékról; a döntés az adótörvények elfogadásával lép hatályba, a mérséklés ellenére a szektor fehéredésének köszönhetõen az adóbevételek várhatóan szinten maradnak - jelentette be a kormány szerdai döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


Jelezte azt is: az élelmiszergazdaság más területein tovább folyik a munka az áfacsökkentés érdekében.
A miniszter elmondta: az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének elsõ lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövõre további mérséklések lehetnek.
A lépés összhangban van a sertésstratégiával, az intézkedéssel a magyar termelõket és feldolgozókat kívánják segíteni - mondta.
Hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentés fehéríti az ágazatot, egyenletesebben oszlik el ugyanis az adóteher az ágazati szereplõk között. Az importálók elõnyeit a lépés visszaveti, hiszen hasonló vagy azonos feltételekkel a magyar sertés versenyképes - mondta Fazekas Sándor.
A miniszter szerint az áfacsökkentés hatása megjelenik majd a belföldi fogyasztás emelkedésében is, és ármérséklõ hatást is várnak attól, mivel a vágóhidak számára is alacsonyabb lesz az általános forgalmi adó. Így az intézkedés a termelõk és a feldolgozók likviditását is pozitívan befolyásolja - mondta Fazekas Sándor.
Hozzáfûzte, hogy az élelmiszergazdaság más területein tovább folyik a munka az áfa mérséklése érdekében.
Kérdésre a tárcavezetõ azt mondta: arra lehet számítani, hogy a mostani áfacsökkentés hatása megjelenik majd az árakban is.
Az MTI költségvetési kiesést firtató kérdésére Fazekas Sándor azt közölte, hogy ez mintegy 10 milliárd forintos tételt jelent, de ezt kompenzálja az ágazat fehéredése. Most ugyanis az ágazatban a feketegazdaság becsült aránya 20-40 százalék közötti. Így a fehéredés miatt az állam adóbevételei hasonló, vagy közel azonos szinten lesznek mint korábban.
Fazekas Sándor bízik abban, hogy a Fidesz parlamenti képviselõcsoportja támogatja a kormány döntését az áfamérséklésrõl.

 

MTI - Kanizsa2013-11-08 07:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül