Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795741    
Honlapkeszites

Ötvenhatos Versünnep – ötödször

November 14-én, csütörtökön 17 órakor a Medgyaszay Ház 1. emeleti termében – bejárat a Régimozi étteremnél – kerül sor a város majd’ mindegyik középiskolájából érkezett fiatalok – Nagykanizsai Polgári Egyesület rendezte – Ötvenhatos Versünnepére.

„Egy büszke kis nép óriás lett, /S felkelt a világ-zsarnok ellen!” – ez a verssor került idén városunk október 23-i meghívójára. De ismeri valaki a szerzõjét, Nedeczky Györgyöt? Õ maga évtizedekig gyámhivatali tisztviselõ volt. Az a tény, hogy sokakkal együtt megragadó verset írt a magyar októberrõl, az idén nyáron elhunyt Kiss Dénest igazolja.


A hajdani kanizsai gimnazista arról a csodáról szólt, ami az egyént, de az egész nemzetet is önmaga fölé emeli. „Amikor nemcsak bátrabbak, elszántabbak, hanem tehetségesebbek leszünk egyenkint és nemzetben is.” Egy nagy kört alkotva hallgatják meg egymást a fiatalok, s azok, akik nem akarják elszalasztani ezt a jövõbe mutató eseményt. Hiszen – Krassó György szerint: Amikor a magyar októberre emlékezünk, a jövõt ünnepeljük. A versek közt nincs taps, akár egy zenemû tételei közt sem, hogy ne zavarja meg semmi a varázslatot. Ezután a jutalmakat egy olyan közéleti ember adja át, akinek édesapja börtönben, édesanyja kitelepítésben tapasztalta meg a kommunisták terrorját. A Versünnep vendége dr. Heintz Tamás országgyûlési képviselõ. A kaposvári háziorvos személyes indíttatásból szól pár szót a fiatalokhoz.
Lehetetlen nem meghallani a számos áthallást 1956 és napjaink között. Idei felfedezés a szelíd szavú Weöres Sándor íróasztalfiókban rejtegetett verse, ezzel a végszóval: „mégegy rabságban élni nem fogok!”

Kanizsa2013-11-10 06:46:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül