Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414893    
Honlapkeszites

Családi vállalkozások fejlõdését segítõ képzés Egerszegen

Osztrák és magyar családi vállalkozások fenntartható fejlõdését szolgáló, uniós finanszírozással megvalósuló határ menti projekt keretében kezdõdött kétnapos képzés tegnap Zalaegerszegen.


A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az EU Regionalmanagement Oststeiermark vezette szervezetek közös programjának a célja, hogy elõsegítsék a generációkon átívelõ családi kisvállalkozások fejlõdését és gördülékennyé tegyék azok átadását a generációk között - ismertette a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetõ igazgatója.
Nagy András elmondta: a képzések során felkészítik a fiatalokat a vállalkozások átvételére, hogy a tulajdonos, vagy vezetõváltás után a vállalkozás továbbra is fenntartható módon tudjon mûködni.
A projektben összesen 90-100 magyar és osztrák vállalkozás vesz részt. A képzési program hat modulból épül fel; felét Ausztriában, másik felét pedig m Magyarországon rendezik meg. A két-két napos képzések témái között szerepel az üzleti tervezés, a vevõi szokások felismerése és elõrejelzése, a nemzetközi üzleti ismeretek fejlesztése. A képzéseken szerzett tapasztalatokat internetes felületen is közzéteszik, az online hálózaton keresztül tanácsadást tartanak.
A nyitó konferenciát október végén tartották Fürstenfeldben, ahol bemutatták a családi vállalkozások átadásának jelentõségét Stájerországban.
Nagy András elmondta: míg Ausztriában fokozatosan adják át a családi vállalkozásokat, Magyarországon az ezzel járó problémák egyszerre, halmozottan jelentkeznek. Húsz évvel ezelõtt ugyanis nagyon sok cég alakult, így azok generációváltása a következõ években több ezer vállalkozást érinthet Zala megyében.
Hozzátette, hogy a családi vállalkozásokat nehéz átadni, mindössze 25-30 százalékát tudják a fiatalok átvenni. A SUCCEED (A generációkon átívelõ családi vállalkozások fenntartható fejlõdésének javítása az osztrák-magyar határ menti régióban) projekt ebben tud segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ami azért is jelentõs, mert a foglalkoztatottak több mint 50 százaléka családi vállalkozások keretében dolgozik - hangsúlyozta.
A 200 ezer eurós költségvetésû program az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program keretében, az Európai Unió 85 százalékos támogatásával valósul meg.

 

MTI - Kanizsa2013-11-07 08:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül