Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127255    
Honlapkeszites

Kilenc év tárlata

Ezzel a címmel nyílik ma 18 órakor a Pécsi Tudományegyetem Mûvészeti Karának festõmûvész szakán idén diplomázott Szabó Gabriella nagykanizsai festõ kiállítása a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.

Az ifjú mûvész alkotásait Lengyák István ajánlja a megnyitó közönségének figyelmébe. A mûsorban közremûködnek a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola tanárai és hallgatói, valamint a Hevesi Sándor Versmondó Kör és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai.


A tehetséggel bõven megáldott ifjú festõ 1989-ben született Nagykanizsán. A Zrínyi Miklós Általános Iskolában töltött évei alatt kezdte mozgatni „rajzos oroszlánkörmeit”. Ebben az idõben Ambrus Márta, és Ludvig Zoltán egyengették lépteit a mûvészet göröngyös útjain. 2004-ben a Pécsi Mûvészeti Szakközépiskola festõ szakán folytatta tanulmányait. Tanára Knyihár Amarilla, Szentgróti Dávid és Ernszt András voltak. A szakközépiskola befejezését követõen elsõre felvették a Pécsi Tudományegyetem Mûvészeti Karának festõmûvész szakára. Mestere Tolvaly Ernõ lett, majd az õ korai halála után Nyilas Márta.

Szabó Gabriella kiemelkedõ képességeit az egyetemi évek alatt is több díjjal és ösztöndíjjal bizonyította (2011, OTDK – Sopron, festészet 1. díj. 2011, OTDK’ – Sopron, festészet különdíj. 2011, Erste Bank Amadeus Ösztöndíj. 2012, ERASMUS ösztöndíj a 2012/2013-as tanévre. 2012, University of Hertfordshire ösztöndíj, Anglia). Ifjú kora ellenére állandó meghívottja különbözõ alkotótáboroknak: Gébárti Alkotótábor, Zalaegerszeg (2005, 2006, 2007), Szálkai Alkotótábor (2010) Orfûi Nemzetközi Alkotótábor (2011), Csongrádi Mesterek és Tanítványok Nemzetközi Alkotótábor (2011) Zselickislaki Nemzetközi Alkotótábor (2009, 2010, 2012).

Bár más technikák is érdeklik (grafika, sokszorosított grafika, akvarell), ma már elsõsorban az olajfestészet vonzza. Azon belül különös szeretettel foglalkozik a tájfestészettel, és az utóbbi idõben a mozgás festõi ábrázolásának lehetõségeivel. Diplomamunkáját is e témakörben készítette el. A festés mindkét említett területén a nagyfoltú és kontrasztú, lendületes, gyors ecsetkezelésû technikával hoz létre nagyszerû munkákat. Különösen figyelemre méltóak mozgásábrázolásaiban a kutyák, a sportolók és a táncosok mozgását elemzõ, megörökítõ vásznai, párperces vázlatai. Bátran nyúl a fény-árnyék ellentétek lehetõségeihez, s a nagy színfoltok komponálásával létrehozott színharmóniákhoz. Festészetében nagy szeretettel alkalmazza a fehérek és feketék felvillanásait. Képébõl árad a mûvészi határozottság, a nõiesség és az emberi finomság.

A Bene János vezette Zselickislaki Nemzetközi Alkotóközösség 2008-ban fogadta tagjai sorába, hogy segítse mûvészi kiteljesedését. Az alkotótábor katalógusában így ír elképzeléseirõl: „Témáimban szeretném megragadni az adott pillanat érzelmi hátterét, és gyors, lendületes gesztusokkal megformálni gondolataimat. Szeretek impresszióimra hagyatkozni, ezért képeimben elsõsorban érzelmi állapotomból kiindulva fogalmazom meg mondanivalóimat. Olyan kérdéseket vetek föl magam számára, melyeket lelkem legmélyérõl hívok elõ, s arra törekszem, hogy drámai erõvel fejezzem ki ezekre adott válaszaimat a festészet anyagiban megfogalmazva, feloldva akár a kötött mûvészeti formákat is. Képeimmel szeretném felhívni a figyelmet a szépre, és arra, hogy megõrzésre való a világon minden megragadható pillanat.

A tárlat megtekinthetõ: 2013. november 25-éig, iskolanapokon 8 –16 óráig.
 2013-11-07 08:54:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül