Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358484    
Honlapkeszites

A kormány átvállalja az önkormányzatok hátramaradt adósságát is

A kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben - jelentette be a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár.


MNO grafika a legnagyobb adóssággal rendekezõ önkormányzatokról

Lázár János sajtótájékoztatón közölte azt is: Orbán Viktor miniszterelnök november 19-én Kaposváron egy gazdasági konzultációt kezdeményez az érintett településekkel. Azt várja tõlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezõként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe.
Gazdaságfejlesztési és -növekedési tervet kell készíteniük, amelynek tartalmaznia kell a települési önkormányzatok szervezõ és támogató szerepét a helyi kis- és közepes vállalkozások helyzetbe hozása érdekében - fûzte hozzá.
Lázár János hozzátette: a kormány tagjai január 15-ig felkeresik a nagyobb önkormányzatokat, a tárgyalásaikat pedig a helyi kereskedelmi és iparkamarák, agrárkamarák is "inspirálni fogják".
Az államtitkár a kabinet múlt szerdai döntésérõl szólva közölte: az adósságátvállalás február 28-ig technikailag is lezárul, így a 2014-es költségvetési évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg. A kabinet arra számít, hogy ezt követõen a helyhatóságok az ott élõk életkörülményeinek javításával és a települések fejlesztésével foglalkoznak.
Reményét fejezte ki: mindez segítséget nyújt ahhoz, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésre álló, 7 ezer milliárd forintos európai uniós forrás 60 százaléka a magyar kis- és közepes vállalkozásokat segíti.
Beszámolt arról is: az önkormányzatok kormányváltáskori mintegy 1200 milliárd forintos adósságából mostanáig 685 milliárdnyit konszolidált a kabinet.
Szólt arról is: rövid idõn belül megállapodnak a jövõben leginkább fejlesztéssel foglalkozó megyei önkormányzatokkal a számukra a következõ uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló 450 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felosztásáról. Hozzátette: a megyei jogú városok közvetlenül is részesülhetnek majd fejlesztési forrásokban.
Felidézte, hogy korábban a kormány adóssággátat vezetett be a településekre vonatkozóban, vagyis ma már csak kivételes esetben vehetnek fel hitelt, fejlesztési céllal és a kormány engedélyével. Kormányülésenként egy-egy fejlesztési hiteltámogatást hagy jóvá a kabinet - közölte.
Giró-Szász András kormányszóvivõ a tájékoztatón arra emlékeztetett: elõbb a megyei önkormányzatokét vette át 2012 januárjában, majd tavaly az 5 ezer fõ alatti településekét vállalta át teljes egészében, idén pedig az 5 ezer lakos felettiekét 40-70 százalékban.

 

MTI - Kanizsa

 2013-11-05 07:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül