Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127418    
Honlapkeszites

Ismét Magyarországon a Kiev City Ballet

A Diótörõ és Hattyúk tava címû elõadással ismét Magyarországra érkezik a Kiev City Ballet. A november végén induló turnén csaknem 40 alkalommal lép fel a társulat. A tavalyi magyarországi turné után az idén a Diótörõ mellett Csajkovszkij másik népszerû mûvét, a Hattyúk tavát is bemutatja a több mint 40 fõbõl álló társulat, amely Budapest, Miskolc, Eger, Százhalombatta, Gyõr, Székesfehérvár, Kecskemét, Cegléd, Szeged, Szombathely, Tatabánya, Keszthely, Kaposvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Pápa, Nagykanizsa, Vác, Salgótarján és Veszprém színpadain lép a közönség elé - áll a szervezõk az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Mint írják, a Kiev City Ballet társulatát Oroszország és Ukrajna legjobb mestereinek tanítványai alkotják. Az ukrán szólisták mellett külföldi táncosok is közremûködnek az együttesben. Az együttes Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, Nagy-Britannia, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada színpadai után lép fel ismét Magyarországon.
A Hattyúk tava Pjotr Iljics Csajkovszkij elsõ balettje, amelyet 1874-1876 között írt romantikus balettszövegek mintájára egy régi orosz népmese alapján. A mûvet, amely a balettirodalom egyik legtöbbet játszott darabja, elõször 1877-ben mutatták be a moszkvai Nagyszínházban.
A Diótörõ Csajkovszkij utolsó balettje, amelynek története E. T. A. Hoffmann A diótörõ és az egérkirály címû meséje alapján született. A mû õsbemutatója 1892 decemberében volt, azóta az egész világon nem múlik el karácsony a Diótörõ nélkül.

 

MTI - Kanizsa2013-11-03 08:46:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül