Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776802    
Honlapkeszites

Nagykanizsa egykori díszlobogójának maradványa a Thúry György Múzeumban

A Thúry György Múzeumban az állandó és idõszaki kiállításokon túl októbertõl egy rendszeresen megújuló mini tárlatot is megtekinthetünk. Az újra területi státusszal bíró intézményben a sorozat elsõ elemeként a Nagykanizsa város egykori díszlobogójának maradványát tekinthetik meg az érdeklõdõk novemberben.


Az ünnepi alkalmakkor használt díszlobogót Ketting Ferenc és Noll József tanárok rajzai alapján a kanizsai nõegyletek hímeztették Budapesten Istók János bronz turulmadarával díszített Országzászló emlékmû 1933-as avatására. Egyik oldalát az angyalok által tartott kiscímer, másik oldalát a Zrínyi-címer díszítette. A zászlószalagokat a polgári leányiskola növendékei készítették. Trianon emlékére félárbocon lengett mindvégig, amíg a szobor a téren állt.
A II. világháború után rombolták le az emlékmûvet, azonban a turulmadarat a beolvasztási parancs ellenére sikerült megmenteni. Ezt késõbb a Thúry György Múzeum õrizte és Városvédõ Egyesületnek köszönhetõen 1990-ben avatták fel újra a Deák téren.
A díszlobogót a városházán õrizték, és 1945 tavaszán a visszavonuló csapatok magukkal akarták vinni Németországba. Azonban dr. Haba Antal kórházi fõorvos és Gerócs István nyugdíjas tûzoltó parancsnok, akik éppen akkor légoltalmi szolgálatot teljesítettek meghiúsították tervüket. A derekukra tekerték a lobogót és a szalagot, így sikerült az épületébõl kivinniük. Elõször Gerócs István lakásán, majd rokona, fakosi pincéjében rejtegették.
Az ünnepi lobogó magyar kiscímert és Zrínyi címert ábrázoló tûfestéses hímzésû középsõ részeit és egy megmaradt zászlószalagot 1968-ban adták át a Thúry György Múzeumnak.

V.M2013-10-31 09:11:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül