Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006396    
Honlapkeszites

Thúry György Múzeum kiállítása: Egyesületi Élet Kiskanizsán a 19-20. században

A Múzeumok Õszi Fesztiválja keretében nyílt meg a Rögzített pillanatok – Egyesületi Élet Kiskanizsán a 19-20. században elnevezésû tárlat az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Thúry György Múzeum Gyûjteményébõl.


Korábban a Thúry György Múzeumban a dolgos hétköznapok, az esküvõi viselet, a tanítók és az iskolai évek, valamint színjátszás történetébõl nyílt kiállítás. Jelen tárlat segítségével pedig a helyi egyesületek mindennapjaival ismerkedhetnek meg a látogatók a múzeum folyosóját megtöltõ képek segítségével. A kiállítást, melyet hasonlóan a korábbiakhoz nagy érdeklõdés övezett, többek között Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnökének és Kunics Zsuzsa történész muzeológus fáradhatatlan munkájának köszönhetõen jöhetett létre.
– Immáron jubileumi, ötödik alkalommal nyílik meg az Együtt Kiskanizsáért Egyesület fotóiból válogatott tárlat itt a múzeumban– köszöntötte a vendégeket Száraz Csilla múzeumigazgató. Hangsúlyozta, eddig csak fotókat állítottak ki, de most korabeli dokumentumokat, zászlókat és újságcikkeket is megtekinthetnek az érdeklõdõk.
– Ezek a fotók a múltról szólnak, de nekünk, a jelennek üzennek és azt is bizonyítják, ma is lehetünk lokálpatrióták, kötõdhetünk a múltunkhoz. Egy közösség a múltat megbecsülõ, ezért a jövõt érdemlõ erkölcsi tartását is jellemzi, hogy mennyire törõdik az értékeivel, az emlékeivel – nyitotta meg kiállítást Dénes Sándor alpolgármester. A továbbiakban a kiskanizsai egyesületek életébõl villantott fel néhány dátumot és fontos történést. Kezdve a 19. századtól, amikor a legelsõ egyesületek a városi társas élet fejlesztésére alakultak Kanizsán. Kiemelte, a múltunk megismerése, hagyományaink ápolása elengedhetetlen kötelességünk, e nélkül nincs jövõ. Fontos, hogy büszkék legyünk a hagyományainkra, az értékeinkre és ápoljuk azt.

V.M.2013-10-25 10:29:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül