Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408271    








Honlapkeszites

Márványtábla a Csengery út 12. számú ház falán

Emléktáblát állíttatott a Csengery út 12. számú mûemlék épület falára a Városvédõ Egyesület. Ezzel a város valamennyi mûemlék épületén márványtábla jelzi építésének idõpontját, stílusát, építtetõjének nevét.

1865-ben, amikor korai romantikus stílusban a ház felépült, a mai Csengery útból csak az itteni rövid szakasz, az Iván utca létezett. Az izraelita „cultus község” e bérházában éltek a szomszédos iskolák tanítói is.


1872-ben a földszint északi felén kezdte meg mûködését a polgári fiúiskola. Egy év elteltével költözött az Ady utca 1. szám alá, majd 1878-ban a számára emelt Zrínyi utcai épületbe – olvasható a márványtáblán, melyet Deák-Varga Dénes városi fõépítész és Cserti Tibor, az egyesület elnöke leplezett le.
Az avatóünnepségen Cserti Tibor elmondta, az egyesület egyik fõ célkitûzése a város történelmi értékeinek feltárása, bemutatása, közkinccsé tétele, melyek sorába szervesen illeszkedik a város építészeti értékeinek megismertetése.
Avatóbeszédében Deák-Varga Dénes városi fõépítész felhívta a figyelmet arra, hogy a ház a város legjelentõsebb épületei közé tartozik. 1865-ben készült el, de nem tudni, ki tervezte. Jelentõségét az adja, hogy egy új stílust hozott a város építészetébe, a korai eklektikát. Ha figyelmesen végignézzük a régi, ennél is korábbi kanizsai épületeket, azt láthatjuk, hogy a 18. században meglehetõsen szerény építészeti megjelenést, kevés díszítést viseltek magukon. Ennek részben anyagi okai voltak. A változás az 1860-as évektõl kezdõdõen állt be, a vállalkozók Kanizsán is újra elkezdtek építkezni. Akkori szemmel nézve ez a Csengery utcai ház nagyon elegáns, díszes épület volt. A díszes ablakkerete mellett külön figyelmet érdemel az épület átlagosnál díszesebb kapuzata, az épületnek szép karaktert adó oszlopfõkkel.

B.E.



2013-10-25 09:43:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül