Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044544    
Honlapkeszites

A múzeumalapító emlékére

A múzeumalapító etnográfus – e címmel rendezett emlékülést Dr. Kerecsényi Edit néprajzos, múzeumigazgató születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából a Thúry György Múzeum. Az emlékülésen volt kollégái, munkatársai emlékeztek a tavaly elhunyt tudós szakemberre.

– Dr. Kerecsényi Edit, mindenki Edit nénije élete, munkássága elõtt szeretnénk tisztelegni – mondta köszöntõjében Száraz Csilla, a múzeum jelenlegi igazgatója. – Edit nénit én ugyan személyesen nem ismertem, de a kollégák elbeszélései alapján megtanultam én is tisztelni. Hiszen dr. Kerecsényi Edit volt a Thúry György Múzeum igazi alapítója, aki óriási lelkesedéssel és munkabírással kezdte meg a szisztematikus gyûjtéseket, létrehozva a mostani gyûjtemény törzsanyagát.


Száraz Csilla után dr. Németh József irodalomtörténész, a konferencia levezetõ elnöke vette át a szót, aki azt idézte fel, hogy ötven évvel ezelõtt találkozott elõször a kanizsai múzeumalapítóval, akiben egy csodálatra méltó elhivatottsággal bíró embert ismert meg. Dr. Horváth László, a múzeum ma már nyugalmazott igazgatója váltotta dr. Kerecsényi Editet az igazgatói székben. Õ tölthette vele a legtöbb szolgálati idõt.

– Bár a múzeumot 1919-ben alapították, Edit volt az, aki az ötvenes évektõl kezdõdõen a szó szoros értelemben vett múzeumi gyûjtõmunkát folytatott. Óriási lelkesedéssel dolgozott, ami halálig kitartott – mondta. – Muzeológus és néprajzos volt egyben, régi tárgyakat, történeteket gyûjtött, múzeumba menekítette az elûzött ferencesek ebédlõjének intarziás ajtaját, a megcsonkult szenteket, az Inkey-kápolna fa korpuszát, osztályidegennek minõsített famíliák megmaradt tárgyait. Egy fiatal, filigrán lány, kis fényképezõgépével, jegyzetfüzetével, általában gyalogszerrel járta a falvakat, még bemerészkedett a határsávba is, ami akkor bizony, nem volt veszélytelen. Szerencsésnek mondhatta magát, mert akkoriban még volt mit gyûjteni. Úgy is fogalmazhatnék, jókor volt jó helyen, rossz körülmények között.

Dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetõje azt mondta, Nagykanizsa középkori topográfiájához információival nagyban hozzájárult Edit néni.

Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgató-helyettese úgy vélekedett, a kor etnográfusa volt dr. Kerecsényi Edit, aki országosan is jelentõs néprajzi gyûjteményt hozott létre.
– Figyelt arra, hogy az élet minden területérõl gyûjtsön tárgyakat, így kerültek a gyûjteménybe játékok, hímes tojások. Hosszú ideig Zalakomárban kutatott, de érdekelték az õsfoglalkozások is, például az ember és az erdõ viszonya. Újra felfedezte Hetés világát, értékeit – mondta az etnográfus szakember.

A nap folyamán további elõadók is méltatták dr. Kerecsényi Edit életmûvét, munkásságát.

Horváth Attila

2007-09-20 13:00:35


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül