Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353577    
Honlapkeszites

MSZP-kongresszus - Elfogadták a választási programot és a listákat

Elfogadta a szocialisták Igazság, biztonság, szabadság, jólét címû választási programját, valamint a párt országgyûlési és európai parlamenti (EP-) listáját az MSZP kongresszusa szombaton Budapesten.


Mesterházy Attila pártelnök újságíróknak elmondta: a programot ellenszavazat nélkül, az EP-listát 86, a parlamenti választási listát pedig 82 százalékos többséggel hagyták jóvá a küldöttek.
Az országgyûlési listát Mesterházy Attila vezeti, õt Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök és Harangozó Tamás frakcióvezetõ-helyettes követi. Mögöttük Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezetõ-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag következik. Az elsõ húszban kapott helyet Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezetõ, Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta elnökségi tag, Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetõje, Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Heringes Anita paksi MSZP-elnök.
A 151 névbõl álló listán nem szerepel a mostani szocialista frakció csaknem harmada, így például Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnök és Lamperth Mónika sem, aki több tárcát is vezetett a szocialista kormányokban. Õk egyéniben sem indulnak, így biztosan nem lesznek tagjai a következõ Országgyûlésnek.
Az EP-lista élén Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja áll, mögötte Ujhelyi István parlamenti alelnök, Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita EP-képviselõ következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselõ, Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba nincs a listán.
A szocialisták választási programja 15 fejezetbõl áll: oktatáspolitikai tervekkel kezdõdik és a szigorú elszámoltatás, a jogállami igazságtétel lehetõségeivel zárul. Mesterházy Attila elmondta, a dokumentum összegzi a több mint egy éve kezdõdött szakpolitikai programalkotás eredményét. Melléklete a szocialisták és az Együtt-PM közpolitikai megállapodásának szövege.
A kongresszus tudomásul vette azt is, hogy a pártelnök október 22-én aláírja a választási megállapodást Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetõjével.
Elfogadtak egy választási felhívást is, amely szerint Magyarország nem bír ki még négy év Orbán-kormányzást, a 2014-es választás valójában népszavazás lesz Orbán Viktorról, arról, hogy merre menjen Magyarország, visszafelé vagy elõre. Erre hivatkozva a szocialisták választási részvételre hívnak mindenkit, aki "az Orbán-klánt le akarja váltani a hatalomból".
Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta: nem az MSZP, hanem a rendõrség feladata megállapítani, hiteles-e az a videofelvétel, amely a hvg.hu-n jelent meg pénteken, és arra utal, hogy szavazatvásárlás történt a bajai idõközi választáson. Hozzátette: a szocialisták a nyomozóhatóságokhoz fordultak, a többi az õ dolguk.
A pártelnök nemmel válaszolt arra, tervezi-e, hogy feljelentést tesz az MSZP korábbi gazdálkodása miatt azután, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök szavai szerint a szocialisták a megengedettnél többet költöttek a 2006-os kampányban. Mesterházy Attila hozzátette, az Állami Számvevõszék legutóbbi vizsgálata rendben találta az MSZP 2009-es és 2010-es gazdálkodását.
 

Mesterházy Attila pártelnök és a párt országgyûlési, valamint európai parlamenti listáján szereplõ politikusai a Magyar Szocialista Párt kongresszusán Budapesten, a SYMA-csarnokban 2013. október 19-én. MTI Fotó: Beliczay László

MTI - Kanizsa


 2013-10-19 16:00:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül