Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127304    
Honlapkeszites

Egy jó (falu)nap a szüret és kultúra jegyében

A bográcsokban rotyogó finom ételek és a zenés, énekes, táncos mûsorok mellett még a vénasszonyok nyarát idézõ idõjárás is hozzájárult az immár másodízben Miklósfán megrendezett Kanizsai Kultúrszüret és falunap sikeréhez.


A kakastöke pörkölt, a halászlé és a babgulyás illata már szombat kora délután az eseménynek otthont adó Mindenki Házába csalogatta a helyiek és (persze) a környékbeliek apraját, nagyját. Természetesen – a régi idõk szüreti hagyományaihoz hasonlóan – nem maradhatott el a szüreti felvonulás sem, melynek résztvevõi nótázva invitálták egy jó kis mulatságra a miklósfaiakat. Egy olyan kultúrszüretre, ami a Kanizsai Kulturális Központ, a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház, a Honvéd Kaszinó, a Mindenki Háza valamint a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Mûvészeti Iskola közös szervezésében valósult meg.
Idén azonban az esemény rendezõi úgy gondolták, „két legyet ütnek egy csapásra” és a kultúrmurit megspékelik még egy falunappal is, hogy ne csak a közmûvelõdési intézmények, hanem a miklósfaiak együtt ünnepelhessenek.
A Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke, Dömötörffy Sándor és Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház vezetõje szerint egy ilyen rendezvény remek alkalom arra, hogy különbözõ generációk találkozzanak, s mindemellett az sem elhanyagolható, hogy oldott hangulatban, színvonalas mûsorok mellett még mûvelõdhetnek is.
- A kulturális intézmények dolgozói igazán összetartanak, közös kultúrmissziónkat még munkaidõn kívül is önzetlenül végezzük. Persze, nekünk is kell egy olyan nap, ami nemcsak a munkáról szól – erre remek alkalom a kultúrszüret és a falunap is – hangsúlyozták.
Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere is e gondolatokkal egyetértésben nyitotta meg a rendezvényt, beszédében a hagyományápolás fontosságáról is szólt.
- A szüret ugyan a munkáról szól, mindehhez elengedhetetlen egy összetartó társaság, ebbõl pedig a rendezvényen nincs hiány. Ha már a népszokásoknál tartunk – a dologidõt mindig a mulatság követte, melynek során a munka fáradalmait – csakúgy, mint ezúttal – pihenték ki a résztvevõk – szólt városunk elsõ embere, akinek beszédét követõen a szervezõ kulturális intézmények berkein belül mûködõ hagyományõrzõ-mûvészeti csoportok szórakoztatták a nagyérdemût, többek között a Miklósfai Szirének, a Pántlika Néptáncegyüttes, a VOKE Mamik is színpadra léptek. A mûsorokkal egy idõben pedig a rendezvényre látogatók megízlelhették a hat fõzõcsapat által készített falusi étel remekeket, a miklósfai asszonyok réteseit, sós stangliját, és ha már szüretrõl van szó, nem maradhattak el a jóféle, kísérõ nedûk sem: a helyi ágyaspálinkák és a borok. Az egyik „hobbiszakácsnak”, Németh Gézának „Lelkibéke” nevû itala kiváló kiegészítõje volt – sok más mellett- a fajszi „Duna csapat” készítette halászlének – bár a többi étek is hamar a korgó gyomrokba került, amiket aztán a rendezvényt megkoronázó szüreti mulatságon „le is mozgott magáról” mindenki.

Sz.Zs.

További képek a galériában.2013-10-14 09:14:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül