Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395406    
Honlapkeszites

Amrit: indiai-magyar folyóirat jelent meg

Amrit címmel indiai-magyar gazdasági, tudományos, kulturális folyóirat jelent meg három - magyar-angol-hindi - nyelven a budapesti indiai nagykövetség kiadásában. A periodikában szó esik az indiai festészetben mérföldkõnek számító Brunner Erzsébetrõl és Sass Brunner Erzsébetrõl is, róluk Kõfalvi Csilla, a nagykanizsai Képzõmûvészetek Házának igazgatója írt.


Az elsõ dupla szám Orbán Viktor miniszterelnök indiai látogatása elõtt látott napvilágot, a borítón a kormányfõ fotójával, belül életrajzával. A kormányfõ október 16. és 19. között népes üzleti delegáció élén fog Indiában tárgyalni. A magyar kormány keleti nyitási stratégiájáról, illetve a magyar-indiai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokról is olvasható cikk a kéthavonta 200 példányban megjelenõ lapban.
Szabó Krisztina programmenedzser az MTI-nek elmondta: a folyóirat az internetrõl bárki számára letölthetõ lesz a www.indianembassy.hu oldalról. A cikkek angolul, magyarul és hindi nyelven olvashatók. A fõszerkesztõ Malay Mishra, India magyarországi nagykövete, szerkesztõje Umesh Kumar, az Indiai Kulturális Központ igazgatója.
A magazin nevét Amrita Sher-Gil, a modern indiai festészet legendás, magyar származású alakja ihlette, akinek idén ünnepeljük születésének 100. évfordulóját. A periodika címe, az amrit jelentése nektár, ez arra is utal, hogy az indiai kultúra esszenciáját kívánják a lapban kéthavonta bemutatni.
Amrita Sher-Gilrõl és indiai élményeirõl Keserü Katalin mûvészettörténész írását olvashatják. Az indiai-magyar kapcsolatok sokszínûségét ezen felül egy másik cikkben is tárgyalják. Az indiai festészetben mérföldkõ volt Brunner Erzsébet és Sass Brunner Erzsébet is, róluk Kõfalvi Csilla, a nagykanizsai Képzõmûvészetek Házának igazgatója, a hazai Brunner Gyûjtemény szakértõje írt.
Mahatma Gandhi (1869-1948) indiai politikus, a függetlenségi mozgalom vezéralakja születésének évfordulója október 2-án volt, ebbõl az alkalomból Gáthy Vera történész, szociológus A nagy lélek címû tanulmányát közli a lap. Baktay Ervin kelet-kutató halálának 50. évfordulójára emlékezve Bethlenfalvy Géza, a delhi magyar intézet volt igazgatója írt az indológia atyjáról.
A Gyerekkuckó rovatban A négy barát címû indiai mesét olvashatják magyarul. Vajdovich Györgyi az ELTE tanársegédje, az indiai film szakértõje a százéves indiai film sokszínûségérõl értekezik.
Az Amritban bemutatkozik az Indiai Kulturális Központ is változatos programjaival. Két hindi nyelvû jelent meg a folyóiratban: az egyik Négyesi Mária indológus fordításában Örkény István Telefon címû novellája, a másik Rama Yadav professzor írása a hindi nyelv tanításáról Magyarországon - foglalta össze Szabó Krisztina.

 

MTI - Kanizsa2013-10-13 06:18:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül