Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51089020    
Honlapkeszites

Deák és a nõk - Tudományos konferencia Zalaegerszegen

A 210 éve született Deák Ferencrõl és a környezetében élt nõkrõl rendeznek tudományos konferenciát szerdán Zalaegerszegen.


A törvényszék dísztermében tartandó tanácskozás nyitó elõadásán a megyei és városi könyvtár igazgatója, Kiss Gábor a haza bölcsérõl szóló anekdoták tükrében vizsgálja Deák Ferenc és a környezetében élt nõk viszonyát.
A 19. századi nõi sorsok, szerepek önmagukban is érdekesek, de még izgalmasabbá teszi a témát Deák Ferenc kettõs mérce szerint alkotott véleménye. A söjtöri születésû politikus kedves, szeretetreméltó személyiség volt, tisztelettudóan beszélt a környezetében élõ nõkrõl, ugyanakkor - valószínûleg fiatalkori csalódása miatt - a házasságról és általában a nõkrõl, viselkedésükrõl, hûségükrõl gyakorta nyilatkozott elítélõen - mondta el Kiss Gábor az MTI-nek.
Deák Ferenc (1803-1876) életútja rendhagyó módon alakult. Édesanyja, Sibrik Erzsébet születésekor meghalt, a pár napos csecsemõt édesapja a zalatárnoki rokonokhoz adta dajkaságba. Édesapja halála után az 5 esztendõs kisfiút a testvérei vették magukhoz. A testvéri szeretet végigkísérte Deák Ferenc életét, bátyja és nõvérei nevelték, taníttatták, élete végéig egyengették a sorsát.
Deák Ferenc soha nem nõsült meg, élete utolsó éveiben - ugyancsak agglegény - bátyjával élt a család kehidai kúriájában. Ifjúkori szerelme - valószínûleg a dunántúli nemesi családból származó Inkey-lány - kikosarazta. A csalódás mélyen érintette, valószínûleg fiatalkori kudarca miatt alakította ki sajátos életfilozófiáját. Az anekdoták szerint a házasságról és a szerelemrõl vitriolosan, kétkedve, szinte elutasítóan beszélt. A házasságot problémaként, gondként jelenítette meg, a nõk hûségérõl, a szerelemben és a házasságban tanúsított magatartásáról pedig pejoratívan nyilatkozott.
A könyvtárigazgató emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy nõrokonairól, a hozzá közel álló nõkrõl mindig tisztelettel és szeretettel beszélt. A szülõfalujából származó Festetics Mária Deák Ferenc ajánlásával lett Erzsébet királyné udvarhölgye. A fiatalabb lányokkal - keresztlányával, Dõry Franciskával és gyámleányával, Vörösmarty Ilonával - atyai, nagyatyai módón viselkedett, tanácsokat, intelmeket írt számukra, amelyek nyomtatásban is megjelentek.
A Deák és a nõk címû konferencia a Jogász Egylet megyei szervezete, a területi ügyvédi kamara, a Zalaegerszegi Törvényszék, valamint a megyei levéltár szervezésében valósul meg.

 

MTI - Kanizsa2013-10-13 06:05:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül