Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410912    
Honlapkeszites

Bõvítette biogáz-elõállító lehetõségeit a Zalavíz Zrt.

A jármûvek üzemeltetésére alkalmazott biogáz elõállításához szükséges lehetõségeit bõvítette a Zalavíz Zrt. Zalaegerszegen, ahol a szennyvíziszap feldolgozásán felül már bármilyen szerves hulladékból képesek CNG-gázt elõállítani.


A kapacitásbõvítõ beruházás csütörtöki avatásán Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal elnöke elmondta: az önkormányzati tulajdonú társaság a 170 millió forintos önerõs beruházás eredményeként bármilyen szerves hulladékot képes fogadni és feldolgozni. Az így keletkezõ CNG-gázzal üzemeltetik már ma is a cég jármûveit, és a jövõben egyre több városi autóbuszt is.
Kifejtette: napjainkban "kulcskérdés, hogy mibõl és mennyi energiát tudunk elõállítani, és milyen áron juttatjuk el a fogyasztókhoz". Egy ország biztonságos ellátása pedig nem kizárólag az erõforrások birtoklásáról szól, hanem az új, korábban nem ismert erõforrások feltárásáról és hasznosításáról.
Úgy fogalmazott, hogy Zalaegerszeg büszke lehet ökováros programjárara, amely már évek óta tart, és nemcsak a tisztább és élhetõbb város megteremtését szolgálja, hanem munkahelyek létrehozását is.
A jelenleg 284 dolgozót foglalkoztató Zalavíz Zrt. 80 település 112 ezer lakójának szolgáltat. Az új beruházás naponta 10 ezer kilogramm szerves hulladék feldolgozását teszi lehetõvé innovatív módon, ami azért is követendõ példa, mert a hulladék feldolgozása "korunk társadalmának egyik legnagyobb kihívása" - jegyezte meg Dorkota Lajos.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy 2004-ben kezdõdött a város szennyvíztelepének és a térség csatornahálózatának többlépcsõs korszerûsítése és bõvítése, ennek részeként fogalmazódott meg a keletkezõ biogáz hasznosításának ötlete.
Az elõállított CNG-gáz most már a Zalavíz 16 jármûbõl álló flottáját hajtja, egy városi autóbusz üzemanyagaként is szolgál, de még az idén további két buszt állítanak forgalomba a Zala Volán üzemeltetésében. Ezeknek a jármûveknek az üzemeltetési költsége egyharmada a dízelüzemhez képest.
A szennyvíztelepen épült hulladékfogadó és -feldolgozó révén 25-30 százalékkal növekedhet az elõállított biogáz mennyisége, ugyanakkor ez az üzem egyben egy majdani városi energetikai vállalat csíráját is jelenti - mondta el a polgármester.
Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy Zalaegerszeg térségében 49,5 millió eurós beruházással három ütemben korszerûsítették és bõvítették a csatornahálózatot. Vigh László országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a 258 zalai település jó részén még nincs megoldva a szennyvízelvezetés, ezért középtávon törekedni kellene a teljes kiépítettségre.
A beruházásról Böcskey Zsolt, a Zalavíz Zrt. mûszaki igazgatója azt mondta: a 2010-ben átadott biogázüzembe a tervezetthez képest csupán harmadannyi szennyvíziszap érkezett, ez indokolta a feldolgozókapacitás szélesítését, bõvítését. A létesítmény jóvoltából most már bármilyen, akár csomagolt szerves hulladékot képesek fogadni és feldolgozni, a próbaüzem alatt például leginkább élelmiszer-feldolgozókból érkezett, a vágásoknál hulladékként keletkezõ állatvérbõl állítottak elõ biogázt.

MTI - Kanizsa2013-10-04 08:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül